Τα «σημάδια» πως ο βασικός υποστηρικτής του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, ίσως βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, αντικαθιστώντας την Τερέζα Μέι, οδήγησε σήμερα τη στερλίνα σε χαμηλό πενταμήνου έναντι του ευρώ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τους κινδύνους μιας σκληρής αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η λίρα υποχώρησε στις 89,66 πένες έναντι του ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδό της από τα μέσα Ιανουαρίου, πριν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας για την ηγεσία των Τόρις, που ίσως παγιώσει το προβάδισμα του Τζόνσον μεταξύ των συνυποψηφίων του.
Η στερλίνα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6% έναντι του ευρώ από τις αρχές Μαΐου εν μέσω ανησυχιών ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.
Η «μάχη» του Λονδίνου να διατηρήσει ανταγωνιστικό τον χρηματοπιστωτικό κλάδο
Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύεται να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τον χρηματοπιστωτικό της κλάδο παγκοσμίως ανταγωνιστικό μετά το Brexit, σύμφωνα με τον υπουργό Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Τζον Γκλεν.
Η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται για το… μεγάλο βήμα, αλλά δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει μια συμφωνία διαζυγίου με το μπλοκ, που ο μεγαλύτερος μεμονωμένος πελάτης του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας. Η αβεβαιότητα για το θέμα αυτό έχει αυξηθεί καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής του διαδόχου της απερχόμενης πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Ο Γκλεν δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει ένα «ξεκάθαρο σχέδιο» για να διατηρηθεί η παγκόσμια επιτυχία του βρετανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. «Θα ήταν τραγικό εάν χάναμε από λάθος το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα», δήλωσε ο Γκλεν σε συνέδριο του TheCityUK και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δήλωσε, μάλιστα, πως γνωρίζει ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, γνωστός ως το Σίτι, επιθυμεί να δοθεί τέλος στο «αδιέξοδο του Brexit».
Η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, το Λουξεμβούργο και το Δουβλίνο ανταγωνίζονται να φιλοξενήσουν τις νέες εγκαταστάσεις που ανοίγουν χρηματοπιστωτικές εταιρίες, οι οποίες έχουν έδρα τους το Ηνωμένο Βασίλειο και χρειάζονται μια βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. μετά το Brexit.
Οι τραπεζίτες θεωρούν αναπόφευκτη και ουσιαστικά μονόδρομο τη μετακίνηση κάποιων θέσεων εργασίας και κάποιων δραστηριοτήτων από το Σίτι στην Ε.Ε., ανεξάρτητα από την όποια μελλοντική εμπορική συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας με τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ο Γκλεν δήλωσε ότι κανένα από αυτά τα ανταγωνιστικά χρηματοπιστωτικά κέντρα δεν μπορεί να συναγωνιστεί αυτά που έχει να προσφέρει το Λονδίνο.
Ο νέος επικεφαλής του TheCityUK, Μαρκ Τάκερ, δήλωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι ο πιο πετυχημένος οικονομικός κλάδος της Μεγάλης Βρετανίας, μηδενός εξαιρουμένου, και έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών το οποίο συνίσταται στο ότι είναι δύσκολο, εάν όχι αδύνατον, να τον αντιγράψει κανείς.
«Είναι αυτό που ζηλεύουν άλλες χώρες», δήλωσε ο Τάκερ, που είναι επίσης πρόεδρος της τράπεζας HSBC. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος χρειάζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να έχει ένα «συνεκτικό και ενωμένο μέτωπο» ούτως ώστε να γίνει κάτι περισσότερο από απλά το άθροισμα των μερών του για να μπορεί να καταδεικνύει τα πλεονεκτήματα που ο κλάδος αυτός προσφέρει στην οικονομία και τις κοινότητες, δήλωσε ο Τάκερ.