Η Κύπρος μπορεί να χρειαστεί ένα χαμηλότερο δάνειο από αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως καθώς θα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα από μια εισφορά στις καταθέσεις και άλλους φόρους, δήλωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
«Το ποσό μειώθηκε, οι αριθμοί κυμαίνονται τώρα μεταξύ των 10 και των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ μάλλον, παρά ανάμεσα στα 15 και τα 17 δισεκατομμυρίων ευρώ που κυμαίνονταν προηγουμένως», σημείωσε ένας αξιωματούχος κράτους-μέλους της ευρωζώνης.
«Αυτό οφείλεται σε ένα λίγο διαφορετικό σενάριο και ορισμένες διαφορετικές υποθέσεις όσον αφορά το πόσο πολλά χρήματα μπορεί να συγκεντρωθούν στην ίδια την Κύπρο μέσω έκτακτων φόρων», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η επιλογή αυτή βρίσκεται υπό συζήτηση.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας ενδεχόμενος φόρος θα μπορούσε να επιβληθεί στις ίδιες τις καταθέσεις, αντί των κεφαλαιακών κερδών από τις καταθέσεις.
«Η Ιταλία το έχει κάνει αυτό, επέβαλε έναν φόρο περιουσίας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Αν το κάνεις αυτό, μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ. Αν αποφασίσεις να επιβάλεις έναν φόρο ύψους για παράδειγμα 5%, μπορείς να συγκεντρώσεις 4 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει η ίδια πηγή.
Οι διεθνείς δανειστές και η Λευκωσία συζητούν επίσης την πιθανότητα αύξησης του φόρου που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις κατά 2,5 μονάδες, στο 12,5%. Ακόμη θέλουν η κυπριακή κυβέρνηση να επιβάλλει φορολογία στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, κάτι το οποίο η Κύπρος απορρίπτει.
«Ο εταιρικός φόρος, ένας φόρος κεφαλαιακών κερδών και καταθέσεων, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, όλα αυτά μπορεί να επαρκούν για να καταστεί βιώσιμο το κυπριακό χρέος», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Γερμανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Ολλανδία και την Φινλανδία, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ασκούν πιέσεις ώστε οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες, πολλοί από τους οποίους είναι Ρώσοι και Βρετανοί επιχειρηματίες, να συμβάλουν στην κάλυψη του κόστους της διάσωσης, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως «συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» (bail-in).