Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Ακίρα Αμάρι, δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση θα ορίσει νέο διοικητή καθώς και υποδιοικητές στην Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 21 και 24 Φεβρουαρίου.

Ο Άμπε έχει ευθύς εξ’ αρχής ζητήσει πιο επιθετική δράση από την κεντρική τράπεζα ώστε να τερματιστεί ο χρόνιος αποπληθωρισμός και να ξεφύγει από τις υφεσιακές τάσεις, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν να δουν αν ο υποψήφιος που θα οριστεί θα ακολουθήσει τις προαναγγελθείσες τολμηρές πολιτικές και οικονομικές δράσεις.

Πηγές που επικαλείται το Ρόιτερς, αναφέρουν ότι μια από τις κορυφαίες οικονομικές μορφές της Ιαπωνίας, ο γραφειοκράτης, Τοσίρο Μούτο, είναι ο πιθανότερος υποψήφιος για να αναλάβει τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, αντικαθιστώντας τον Μασαάκι Σιρακάουα.

Ο πρωθυπουργός Άμπε δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας πρέπει να είναι κάποιος που θα έχει ισχυρή βούληση και ικανότητα. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι θα εξεταστεί- αν είναι εφικτό- η αναθεώρηση του νόμου που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, εάν η αρμόδια αρχή δεν ενεργήσει αρκετά επιθετικά.

Ο Άμπε επιθυμεί πιο επιθετικές ενέργειες στη νομισματική πολιτική και στην ισοτιμία του γεν, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ότι ένα ασθενέστερο νόμισμα θα ενισχύσει τα εξαγωγικά κέρδη της χώρας.