«Μάχη» με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να ανατρέψει την αρνητική πορεία των δημόσιων εσόδων, να μπει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση και της τρίτης δόσης του δανείου.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητεί με κατεπείγουσα εγκύκλιο προς όλες τις ΔΟΥ να αποστείλουν έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όλες τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), οι οποίες υποβλήθηκαν φέτος.

Η επίσπευση των διαδικασιών επεξεργασίας του Ε9 γίνεται γιατί έχει καθυστερήσει σημαντικά η αποστολή των σημειωμάτων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αλλά και της έκτακτης εισφοράς, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις του Δημοσίου από την «πηγή» των ακινήτων να απέχουν σημαντικά από το στόχο που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα, οι υπηρεσίες του υπουργείου δίνουν με την εν λόγω εγκύκλιο συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο ελέγχου των εντύπων Ε9 και, μάλιστα, επισημαίνουν ότι η επεξεργασία τους θα πρέπει να εστιαστεί σε 21 σημεία, ώστε να επιταχυνθεί η εκκαθάρισή τους.

Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο δίνει προθεσμία, έως και τις 17 Νοεμβρίου, σε όλο τον ελεγκτικό μηχανισμό των ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων (ΔΕΚ και ΠΕΚ) να ολοκληρώσει τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ, που αφορούν τις φορολογικές περιόδους από 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά.

Συγκεκριμένα οι ΔΟΥ, μέσω των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, καλούνται να διαπιστώσουν ποιες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, για μία ή περισσότερες από τις ανωτέρω φορολογικές περιόδους. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι μη υποβολή συνιστά και η υποβολή δήλωσης μέσω διαδικτύου χωρίς όμως παράλληλη άμεση καταβολή του σχετικού ποσού μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις, θα καλείται ο υπόχρεος τηλεφωνικά, όπως εντός προθεσμίας πέντε ημερών προσέλθει στη ΔΟΥ, προκειμένου να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις και καταβάλει τον αναλογούντα φόρο μετά των νομίμων πρόσθετων φόρων ή του επιβληθούν οι λοιπές κυρώσεις, όπου συντρέχει περίπτωση.

Στην περίπτωση φυσικά που ο υπόχρεος, ο οποίος προσκλήθηκε, δεν υποβάλει τις κατά περίπτωση δηλώσεις μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ θα εκδίδει άμεσα σχετική εντολή προσωρινού ελέγχου.