Το Airbnb αλλά και η Golden Visa έχουν συμβάλει στην κινητικότητα της ελληνικής αγοράς Real Estate, η οποία δείχνει σημάδια ανόδου τα τελευταία 2-3 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή έκανε τον Τύπο να ασχοληθεί πιο εντατικά με αυτή την υπόθεση, όπως αναφέρει το news.gr.
Τα στοιχεία τις περισσότερες φορές προέρχονται από τις πληροφορίες των ίδιων των μεσιτών και από πλατφόρμες του εξωτερικού που συγκεντρώνουν δεδομένα κυρίως γύρω από το Airbnb.
Αυτό που έλειπε μέχρι τώρα ήταν μια συγκέντρωση των στοιχείων από Έλληνες επιστήμονες και επί της ουσίας έλειπε μια πλατφόρμα, μια συστηματική καταγραφή των αξιών (πώλησης και μίσθωσης) κατοικιών ειδικά στην Αττική που εντοπίζεται και η μεγαλύτερη κινητικότητα.
Ο σύλλογος Μεσιτών Αθήνας Αττικής πήρε την πρωτοβουλία και κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Προχώρησε σε πρώτη φάση στην έρευνα αξιών κατοικιών για δύο περιοχές και συγκεκριμένα για Εξάρχεια και Κολωνάκι.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Φώτης Μουζάκης, που ανέλαβε επικεφαλής της επιστημονικής επιμέλειας του έργου, μίλησε στο news.gr για την υπόθεση:
«Η Ελληνική κτηματαγορά υστερεί σημαντικά σε θέματα υποδομών υποστήριξης, σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες αγορές, όπως αυτές της βόρειας Ευρώπης. Η σημαντικότερη υστέρηση αφορά τη διαφάνεια της αγοράς, με παρακολούθηση των αξιών κεφαλαίου, ενοικίων και άλλων μορφών επενδυτικών αποδόσεων σε τοπικό επίπεδο. Ενώ κάποιες προσπάθειες άρχισαν κατά τη μέση της δεκαετίας του ’00 σήμερα τα μέσα που παραμένουν διαθέσιμα στους επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς παραμένουν πολύ περιορισμένα.
Για αυτό το λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος πήρε την πρωτοβουλία να προβεί ο σύλλογος σε μία ευρέως διαθέσιμη λεπτομερή μέτρηση των εμπορικών αξιών των ακινήτων σε τοπικό επίπεδο. Ανέλαβα την επιστημονική επιμέλεια του έργου και τη διαχείριση και υλοποίηση του έργου ανέλαβε η Property Market Technologies, εταιρεία έρευνας και τεχνολογίας στο χώρο της ακίνητης περιουσίας.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης της “Έρευνας Αξιών Κατοικιών Αττικής του ΣΜΑΣΑΑ”. Το καινοτόμο αυτό έργο αφορά τη συστηματική καταγραφή των αξιών (πώλησης και μίσθωσης) κατοικιών στην Αττική σε τριμηνιαία βάση και την επιστημονική ανάλυση τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε χωρικό και χρονικό επίπεδο. Η Έρευνα είναι εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρονική, αξιοποιεί τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (G.I.S) και μεταξύ άλλων εισάγει και προσαρμόζει τα Διεθνή Πρότυπα Μέτρησης Ακινήτων (IPMS) στην Ελληνική πραγματικότητα.
Ως εκ τούτου, η διαφάνεια της ελληνικής κτηματαγοράς θα αυξηθεί και οι επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων θα αποκτήσουν ένα αξιόπιστο εργαλείο για την τεκμηρίωση επενδυτικών συμβουλών, τη λήψη αποφάσεων σε διοικητικό επίπεδο και τη σύνταξη ερευνών/μελετών αγοράς.
Η Α’ φάση περιελάμβανε την πιλοτική έρευνα των περιοχών Εξαρχείων και Κολωνακίου και μέρος των αποτελεσμάτων της πιλοτικής έρευνας παρουσιάζονται συνοπτικά κάτωθι:
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω τιμές αφορούν στο “τυπικό ακίνητο” σε κάθε περιοχή, όπως αυτό ορίστηκε από τους συμμετέχοντες στην επιτροπή. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί η “Έρευνα Αξιών Κατοικιών Αττικής του ΣΜΑΣΑΑ” και θα εκκινήσει η διαδικασία εμπορικής διάθεσης των αποτελεσμάτων αυτής».