Σημαντική επιβράδυνση της πτωτικής τάσης στην μεταποιητική παραγωγή της Ευρωζώνης σημειώθηκε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Markit, η οποία εκτιμά ότι η κατάσταση σταθεροποιείται και, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις, η ανάκαμψη βρίσκεται προ των θυρών. Στην Ελλάδα, πάντως, κατεγράφη η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των οκτώ χωρών που συμμετείχαν στην σχετική έρευνα…
Ο δείκτης PMI, που δίνει μία ένδειξη της δραστηριότητας στον τομέα της μεταποίησης, αυξήθηκε στις 47,9 μονάδες από 46,1 μονάδες τον Δεκέμβριο και 47,5 μονάδες που ήταν η προσωρινή εκτίμηση για τον Ιανουάριο. Ο δείκτης παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, που υποδηλώνει συρρίκνωση του τομέα, επί ενάμισι έτος.
Παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και αυτές ήταν ιδιαίτερα έντονες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων χωρών, καθώς η επιστροφή της Γερμανίας σε θετικούς ρυθμούς αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής έρχεται σε αντίθεση με την βαθύτερη ύφεση του τομέα στη Γαλλία.
Η μεταποιητική παραγωγή της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα, αλλά ο ρυθμός μείωσης ήταν ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2012. Η μείωση των νέων παραγγελιών (από το εσωτερικό και το εξωτερικό) και των νέων παραγγελιών για εξαγωγές ήταν επίσης πολύ μικρότερη.
Η μεταποιητική παραγωγή της Γερμανίας αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες. Η Ιρλανδία και η Ολλανδία κατέγραψαν επίσης αυξήσεις στην παραγωγή τους, ενώ επιβραδύνθηκε ο ρυθμός μείωσης στην Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Ελλάδα.
Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των 8 χωρών της Ευρωζώνης που διεξάγεται η έρευνα, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 41,7 μονάδες, έναντι 42,9 μονάδες που ήταν ο δείκτης για τη Γαλλία.
«Η εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεχίζει να γίνεται πιο φωτεινή. Η έρευνα συνεχίζει να δείχνει μία επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών για το σύνολο της Ευρωζώνης, αλλά ο δείκτης PMI αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο 11 μηνών, υποδηλώνοντας ότι ο βιομηχανικός τομέας κοντεύει να σταθεροποιηθεί, μετά τη συρρίκνωσή του κατά το μεγαλύτερο διάστημα του περασμένου έτους», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Ουίλιαμσον.
«Η βελτίωση καθοδηγήθηκε από τη Γερμανία, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά η αύξηση των εξαγωγών βοηθά επίσης στην αναζωογόνηση των μεταποιητικών τομέων άλλων χωρών, κυρίως της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ο δείκτης PMI δίνει την ελπίδα ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 μπορεί να σημάνει την αρχή μία αντιστροφής της τάσης. Εφόσον δεν υπάρξει νέα επιδείνωση στην κρίση χρέους της περιοχής, τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην ανάπτυξη στα μέσα του 2013», πρόσθεσε.