Οι τιμές πετρελαίου ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Νοέμβριο σήμερα αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα τερματιστούν την επόμενη εβδομάδα οι εξαιρέσεις από τις κυρώσεις που είχαν δοθεί σε ορισμένες εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ασκώντας πιέσεις στους εισαγωγείς να σταματήσουν να αγοράζουν από την Τεχεράνη.
Παρά την κίνηση αυτή, η επιπλέον δυναμικότητα από άλλους παρόχους, όπως η Σαουδική Αραβία, ίσως είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι οι αγορές πετρελαίου θα διαχειριστούν τη μείωση των εξαγωγών του Ιράν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ διαμορφώθηκαν στα 74,67 δολάρια το βαρέλι στις 11:55 ώρα Ελλάδας, με άνοδο 63 σεντς ή 0,85% σε σχέση με το χθεσινό τους κλείσιμο, αφού ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο στα 74,70 δολάρια. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ανήλθαν στα 66,14 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 59 σεντς ή 0,9% σε σχέση με το χθεσινό τους κλείσιμο.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν χθες από τους αγοραστές ιρανικού αργού να σταματήσουν τις εισαγωγές έως την 1η Μαΐου διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, τερματίζοντας έξι μήνες εξαιρέσεων που επέτρεπαν στους οκτώ μεγαλύτερους αγοραστές του Ιράν -κυρίως στην Ασία- να συνεχίσουν να εισάγουν περιορισμένους όγκους.
Πριν από την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων πέρυσι, το Ιράν ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) με περίπου 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά οι εξαγωγές του Απριλίου έχουν μειωθεί σε κάτω από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία από τάνκερ και πηγές της βιομηχανίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι βέβαιος ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να καλύψουν τη διαφορά στις αγορές πετρελαίου, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φαλίχ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα «συντονιστεί με άλλους πετρελαιοπαραγωγούς για να διασφαλίσει ότι είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές επαρκείς ποσότητες και παράλληλα ότι δεν χαθεί η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου».
Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ, που έχει ηγηθεί των παγκόσμιων μειώσεων στην παραγωγή από την αρχή του έτους με στόχο την ενίσχυση των τιμών του αργού.