«Το Τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής μιας τράπεζας δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνο για συστάσεις ή προτάσεις τού τμήματος Αναλύσεων της ίδιας τράπεζας και το αντίστροφο», είναι η απάντηση που δίνει η Citi Ελλάδας εγγράφως, στις αιτιάσεις ότι συνιστά αντίφαση η συμμετοχή της, ως οικονομικού συμβούλου στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό σε συνδυασμό με τις αρνητικές εκτιμήσεις της Citigroup για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Το έγγραφο της Citigroup διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλου, στην οποία είχε επισημάνει τις αναλύσεις και τις εκθέσεις της Citigroup ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης αν και είναι οικονομικός σύμβουλος για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
«Η Citigroup Global Markets Limited (“Citi”), όπως όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν, υπό το ίδιο ελεγκτικό και ρυθμιστικό καθεστώς, διατηρούν έναν αυστηρό, σαφή και συνεπή διαχωρισμό μεταξύ της Επενδυτικής Τραπεζικής (Investment Banking) και των υπηρεσιών ανάλυσης (Research)» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το έγγραφο που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος Citi Ελλάδος Γκραντ Κάρσον, σε απάντηση της ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι «όλες οι απόψεις στις εκθέσεις του Τομέα Αναλύσεων της Citi αντανακλούν αυστηρώς τις προσωπικές απόψεις των συντακτών».
Στο ερώτημα αν οι προβλέψεις της Citi σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχουν επηρεάσει τη διαδικασία ανεύρεσης επενδυτών για το Ελληνικό, που έχει διατυπωθεί από τον βουλευτή, ο διευθύνων σύμβουλος της Citi αναφέρει ότι «οι εν λόγω απόψεις είναι απλώς ένα στοιχείο προερχόμενο από έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και πληροφοριών. Η επιπλέον επίδρασή τους σε ενδεχόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ανάλογη μόνο με τη βαρύτητα που δίνει ο κάθε επενδυτής στις απόψεις του/των συντακτών τέτοιων εκθέσεων».
Σχετικά δε με τη διαδικασία ανεύρεσης επενδυτών για το Ελληνικό, ο διευθύνων σύμβουλος της Citi αναφέρει ότι «το επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικό».
Ειδικά για το συμβουλευτικό έργο της Citi, στο έγγραφο τονίζεται: «Από τον Σεπτέμβριο του 2011, η ομάδα συμβούλων της Citigroup προσπαθεί αδιάκοπα να προσδώσει αξία στα πλαίσια του έργου ανάθεσης προς όφελος του πελάτη μας, να ανταποκριθεί σε όλους τους στόχους που έχει θέσει το Ελληνικό Κράτος καθώς και να ενισχύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών».
Επισημαίνεται επίσης ότι «η Citi είναι μία εκ των δύο μη ελληνικών τραπεζών που διατηρούν τοπικό γραφείο συναλλαγών (trading desk) που διαπραγματεύεται ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου αυξάνοντας τη ρευστότητα της αγοράς. Η Citi είναι η υπ΄αριθμόν 1 μη ελληνική τράπεζα και ο υπ΄αριθμόν 4 συνολικά διαπραγματευτής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου».
Στον κ. Τριαντάφυλλο έχει απαντήσει εγγράφως και ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής, ο οποίος στο ίδιο κλίμα δηλώνει ότι η Citigroup Global Limited (Citi), όπως όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν υπό το ίδιο ελεγκτικό και ρυθμιστικό καθεστώς, διατηρούν έναν αυστηρό, σαφή και συνεπή διαχωρισμό μεταξύ των υπηρεσιών της Επενδυτικής Τραπεζικής και των υπηρεσιών Ανάλυσης και ακόμη ότι όλες οι απόψεις του τομέα αναλύσεων της Citi αντανακλούν αυστηρά τις απόψεις των συντακτών των συγκεκριμένων εκθέσεων.
Και ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ έχει χαρακτηρίσει, στο έγγραφο, ιδιαίτερα ικανοποιητικό το επενδυτικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό.