Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αντισταθεί στις πιέσεις που της ασκούνται για να βάλει φρένο στις μεταρρυθμίσεις, μέσα σε ένα έτος που θα αποβεί κρίσιμο για να αποφύγει τη χρεωκοπία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Με φοβίζει η μεγάλη πίεση που ασκείται για χαλάρωση του προγράμματος από την κοινωνία, από τα μέσα ενημέρωσης και τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Πρέπει να αντέξουμε», είπε ο κ. Στουρνάρας στο πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν σημάδια ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη εδώ και τρία χρόνια. Οι καταθέσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στις τράπεζες, οι τιμές των κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν και ο προϋπολογισμός θα κλείσει το 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ.

«Αυτό που μετράει είναι το πρωτογενές ισοζύγιο. Με το πρωτογενές πια κρινόμαστε. Η τρόικα έχει βάλει μηδέν για το 2013. Εμείς θεωρούμε ότι θα πάμε κάπως καλύτερα. Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο το χρέος μας», είπε ο Στουρνάρας

Ο Στουρνάρας απέκλεισε πάντως ότι οποιαδήποτε νέα μείωση χρέους θα μπορούσε να γίνει μέσω νέας επαναγοράς ομολόγων, όπως συνέβη το Δεκέμβριο. Δήλωσε ακόμα ότι δεν έχει γίνει απολύτως καμία συζήτηση με τους εταίρους για περικοπή του χρέους στην κατοχή των επίσημων, κρατικών δανειστών (OSI). «Νέα μείωση χρέους θα μπορούσε να γίνει με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η ανεργία θα πάρει περισσότερο χρόνο για να μειωθεί, μετά την ανάκαμψη της οικονομίας η οποία αναμένεται στα τέλη του 2013. Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,5% φέτος, το έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης.

«Η ανεργία είναι το μεγάλο μας αγκάθι. Υπάρχει μια υστέρηση εδώ μεταξύ αύξησης του ΑΕΠ και μείωσης της ανεργίας και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό», σημείωσε και προσέθεσε πως οι πολίτες πρέπει να δείξουν υπομονή και αλληλεγγύη για ακόμη ένα χρόνο.

Ο υπουργός τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια τεράστια κρίση και δεν έχουμε απομακρυνθεί ακόμα από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας. «Σαφώς πάμε καλύτερα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο. Το 2013 θα είναι το έτος εκείνο το οποίο θα χαρακτηρίσει κατά πόσο έχουμε αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο», τόνισε.

Για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα τόνισε πως βαίνει προς ολοκλήρωση μετά από κύμα συγχωνεύσεων και ίσως μη χρειαστούν όλα τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο μνημόνιο γι’ αυτόν το σκοπό. «Δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Εθνικής-Eurobank, δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Εμπορικής-Alpha. Δεν έχει ληφθεί υπόψη η συνέργεια Πειραιώς, Αγροτικής και Γενικής. Ίσως τελικά να χρειαστούν και λιγότερα από 50 δισ. ευρώ», είπε ο Στουρνάρας. Ξεκαθάρισε δε πως το κράτος δεν επιθυμεί να διευθύνει κρατικοποιημένες τράπεζες. «Εάν χρειαστεί θα τις αναλάβει, αλλά μόνο για να τις εποπτεύει και όχι για να ασκεί διοίκηση, αποσαφήνισε σχετικά.

Ο κ. Στουρνάρας απέρριψε οποιεσδήποτε ανησυχίες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποκύψει σε πιέσεις, λέγοντας ότι ο Σαμαράς και οι εταίροι του τη στηρίζουν πλήρως, ενώ όσον αφορά στον ίδιο, είπε ότι ως τεχνοκράτης, δε χρειάζεται να υπολογίζει πολιτικό κόστος.

«Ίσως σε περιόδους κρίσης το να είσαι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός να είναι καλύτερο. Αυτήν τη στιγμή και τα ΜΜΕ, κοινωνικές ομάδες, επαγγελματικές ομάδες, ομάδες συμφερόντων ακόμα και βουλευτές με πιέζουν για ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: Να μην κλείσουν οι ΔΟΥ, να χαμηλώσω το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, να αρχίσω να χαλαρώνω το πρόγραμμα. Κάτι που χτίσαμε με αίμα και ιδρώτα έξι μήνες τώρα, δεν πρόκειται να είμαι εγώ αυτός που θα το καταστρέψει… την αξιοπιστία, όσο δύσκολα τη χτίζεις τόσο εύκολα τη χάνεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.