Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αποσκοπούσε πρώτα απ’ όλα στο να σωθεί η Ευρωζώνη και μετά η Ελλάδα, δηλώνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Ήταν φανερό, εξηγεί, ότι, εάν η Ελλάδα αφηνόταν να χρεοκοπήσει, θα χρεοκοπούσε ολόκληρη η Ευρωζώνη.
«Πέστε ότι αποφασίζαμε να καταψηφίσουμε το PSΙ και κατέρρεε η ελληνική οικονομία. H κυπριακή οικονομία θα γλύτωνε;», διερωτάται και απαντά κατηγορηματικά « Όχι βέβαια, θα κατέρρεε μαζί της.»
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου ο κ. Στεφάνου επισημαίνει ότι το συμπέρασμα είναι πως, «αν δεν εξέθεταν οι κυπριακές τράπεζες τον εαυτό τους στην ελληνική οικονομία, δεν θα υπήρχε σήμερα το πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης τους και δεν θα ήμασταν υποχρεωμένοι να προσφύγουμε στον Μηχανισμό Σταθερότητας».
H Κύπρος διαθέτει επιχειρήματα, με τα οποία θα προσπαθήσει να πείσει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο, διαβεβαιώνει ο Στέφανος Στεφάνου, την ώρα που η Λευκωσία δέχεται πυρά από διάφορες πλευρές. Υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας καθιστούν αναγκαία τη διατήρηση του κρατικού ελέγχου σε ημικρατικούς οργανισμούς ζωτικής σημασίας.
Σχετικά με τους ημικρατικούς οργανισμούς( Αρχή Τηλεπικοινωνιών, Ηλεκτρισμού, Λιμένων) εξηγεί: «H Κύπρος είναι ένα τηλεπικοινωνιακό κέντρο που ενδιαφέρει την Ευρώπη γιατί από εδώ περνούν καλώδια από τη Μέση Ανατολή και φτάνουν στην Ευρώπη. H Κύπρος, με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων, σταδιακά μετατρέπεται σε ένα περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. Ενδιαφέρει ή όχι την Ευρώπη η διατήρηση των τηλεπικοινωνιών, των λιμένων και της ενέργειας στο κράτος, γεγονός που θα ενισχύει την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης; Νομίζω ότι η απάντηση είναι απλή. Δεν μπορεί αυτό το θέμα να την αφήνει αδιάφορη».