Στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους έως 2 δισ. ευρώ προχωρεί η Alpha Bank και προς τον σκοπό αυτό συγκαλεί στις 21 Ιανουαρίου 2013 Έκτακτη Γενική Συνέλευση με αντικείμενο την λήψη της σχετικής απόφασης. Σημειώνεται πως οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος διαμορφώνονται στα 4,6 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Alpha Bank θα κληθεί να εγκρίνει την έκδοση, και ιδιωτική τοποθέτηση διάθεση προς το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος, μη εξασφαλισμένων, αορίστου διαρκείας και μειωμένης κατατάξεως, ομολογιών συνολικού ποσού κεφαλαίου έως 2 δισ. ευρώ, καταβλητέου υπό του Ταμείου διά εισφοράς εις είδος χρηματοοικονομικών μέσων κυριότητος αυτού, υπό αίρεση μετατρεψίμων δε σε κοινές μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές εκδόσεως της Τραπέζης και υπό της τελευταίας εξαγορασίμων.

Πρέπει να τονισθεί πως βάσει των όρων της ανακεφαλαιοποίησης οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια ( EBA Core Tier I), που να αντιστοιχούν στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους ως και το τέλος του 2015.

Τα κεφάλαια, που θα προέλθουν από έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων (Contingent Convertibles – CoCos) θα αντιστοιχούν ως και το 33,3% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων της κάθε τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Τουλάχιστον το 6% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε τράπεζας θα καλύπτεται από βασικά εποπτικά κεφάλαια, που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές, ενώ το υπόλοιπο ποσό, για να ανέλθει το Core Tier I στο 9%, μπορεί να καλυφθεί από CoCos.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου τα κεφάλαια που χρειάζονται, προκειμένου να ανεβάσουν το Core Tier I σε τουλάχιστον 6%. Το υπόλοιπο θα καλυφθεί νωρίτερα με CoCos.

Έτσι, τράπεζες με θετικά, σήμερα, ίδια κεφάλαια όπως η Alpha Bank θα έχουν κεφαλαιακή δομή που θα αποτελείται κατά 66,7% από κοινές μετοχές και κατά 33,3% από CoCos. Για τις τράπεζες με αρνητικά, σήμερα ίδια κεφάλαια, η παραπάνω σχέση μεταβάλλεται υπέρ των κοινών μετοχών, καθώς μεγαλώνει το σύνολο των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλυφθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου, ώστε να ανέλθει το Core Tier 1 σε τουλάχιστον 6%.