Στα 15,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2012 , ενώ το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 3,6 δισ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 51,70 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,1% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011 και υστέρηση κατά 1,3% ή 687 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου (52,3 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48,1 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,9% ή 410 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου για το 2012. Η θετική απόκλιση έναντι του ετήσιου επικαιροποιημένου στόχου οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από: α) το φόρο εισοδήματος (κατά 355 εκατ. ευρώ), β) τους φόρους στην περιουσία (κατά 170 εκατ. ευρώ), γ) τους λοιπούς άμεσους φόρους (κατά 59 εκατ. ευρώ), δ) τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (κατά 55 εκατ. ευρώ), ε) τα μη φορολογικά έσοδα (κατά 32 εκατ. ευρώ), αλλά και από τις μειωμένες επιστροφές φόρων κατά 366 εκατ. ευρώ, έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 12-μηνο του 2012 ανήλθαν στα 67,6 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,09 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (68,7 δισ. ευρώ). Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 355 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 449 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (290 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους των παλαιών οφειλών τους (8 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (73 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).
Αντίθετα οι δαπάνες για τόκους, σε καθαρή βάση, ανήλθαν σε 12,2 δισ. ευρώ και είναι υψηλότερες του στόχου (11,7 δισ. ευρώ) κατά 488 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της επαναγοράς δημοσίου χρέους ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ στις 18-12-2012. Τέλος οι δαπάνες για πληρωμή προμήθειας εκταμίευσης δανείου στο EFSF ανήλθαν σε 541 εκατ. ευρώ , έναντι πρόβλεψης 565 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Δεκέμβριο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 9,09 δισ. ευρώ ή 11,9%. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,6% (ή 4,4 δισ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και στις δαπάνες για τόκους κατά 25,2% (ή 4,12 δισ. ευρώ).
Από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώθηκαν για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012, ανακοινώνεται το εξής:
«Η Κυβέρνηση με μεθοδικότητα, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα φαίνεται να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας. Οι τεράστιες θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2012 και σε συνθήκες βαθύτερης από τις εκτιμήσεις ύφεσης. Όμως, η ικανοποιητική επίδοση κατά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. Δεν επιτρέπει εφησυχασμό.Είναι αρκετά αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν.
Αυτές οι θετικές ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας άρχισε και αποδίδει καρπούς. Όμως, ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι μακρύς και δύσκολος. Απαιτείται συνέπεια στην εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, σε συνδυασμό βεβαίως με πολιτικές που επισπεύδουν την ανάπτυξη. Γιατί χωρίς επανεκκίνηση και ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, η περαιτέρω πορεία προσαρμογής και σταθεροποίησης θα είναι ευαίσθητη.
Το χρέος απέναντι στην Πατρίδα και ο σεβασμός στις θυσίες των πολιτών επιβάλλει να προχωρήσουμε με διορατικότητα, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά, ώστε να οδηγηθούμε το ταχύτερο δυνατό στην έξοδο από το “τούνελ” στο οποίο βρέθηκε η χώρα.
Και να επιτύχουμε, εντός της Ευρωζώνης, τη σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, αλλά και της ευημερίας όλων των Ελλήνων πολιτών».