Την πρώτη επιλογή στις επενδύσεις σε ακίνητα θα αποτελέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά το 2013, ενώ θα ακολουθήσουν η Ασία και η Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας «διάθεσης επενδυτών» που δημοσίευσε η Colliers International. Στην Ελλάδα, αναμένεται αύξηση δραστηριότητας από διεθνείς επενδυτές λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα σημάδια των αποκρατικοποιήσεων.
Ειδικότερα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, μέσω αποκρατικοποίησης, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του δικαιώματος επικαρπίας για την εκμετάλλευση για 90 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη Lamda Development.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Colliers, το παράδειγμα αυτό αναμένεται να επιταχύνει τα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων, στέλνοντας το μήνυμα ότι όχι μόνο υπάρχει η διάθεση αλλά και ότι σταδιακά διαμορφώνεται ένα πλαίσιο φιλικό προς τις επενδύσεις που μπορεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας, την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη, ώστε να αναβιώσουν οι επενδυτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και να τονωθεί η διάθεση των επενδυτών.
Τα κύρια σημεία από τη έρευνα διάθεσης επενδυτών 2013 της Colliers περιλαμβάνουν:
– Συνέχιση της ανάκαμψης: Ο όγκος των επενδύσεων αναμένεται να αυξηθεί αργά και σταθερά στις δυτικές αγορές κατά το 2013, ενώ ο αριθμός των κύριων επενδυτικών ευκαιριών αναμένεται να ελαττωθεί, καθώς οι επενδυτές θα επικεντρώνονται σε λίγες αλλά κύριες τοποθεσίες.
– Εσωτερικό ή Εξωτερικό: Οι επενδυτές από την Ασία, την περιφέρεια ΕΜΕΑ και τη Λατινική Αμερική παρουσίασαν την υψηλότερη πιθανότητα στο να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις εκτός των περιφερειών τους. Το 40% των χρηματοδοτήσεων των επενδυτών από Ασία προέρχονται από την ίδια περιφέρεια, με τις ΗΠΑ (20%) και τη Δυτική Ευρώπη (19%) να παρέχουν σημαντικό κεφάλαιο.
Στη Λατινική Αμερική, οι ΗΠΑ παρέχουν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των χρηματοδοτήσεων με τη Δυτική Ευρώπη να προσφέρει μέχρι 15%. Οι Καναδοί χαρακτηρίζονται σχεδόν αυτάρκεις με το 78% των επενδύσεων να προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας.
– Ασφαλείς Προορισμοί: Οι επενδυτές συνεχώς αναζητούν ακίνητα στις ίδιες, «ασφαλείς» και παραδοσιακές αγορές, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, το Μόναχο και η Νέα Υόρκη.
Το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη αποτελούν τις δύο μόνο αγορές που προσδιορίζονται ως βασικές τοποθεσίες επενδύσεων από επενδυτές άλλων περιφερειών. Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται σε αυτές τις αγορές κατά τη διάρκεια του 2013.
– Τοπικές αγοράς εναντίον Offshore: Παρά το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές προτιμούν να επενδύουν στις τοπικές αγορές τους, υπάρχουν και εκείνοι (περίπου 25%) που τοποθετούν τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό. Οι επενδυτές που ψάχνουν τοποθεσίες εκτός συνόρων παρουσιάζουν την τάση να προτιμούν τη Δυτική Ευρώπη. Επιπλέον, ορισμένοι επενδυτές από Ασία είναι πιθανό να διερευνήσουν ευκαιρίες ακινήτων σε πιο κοντινές αποστάσεις, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
– Ριψοκίνδυνες Επιχειρήσεις: Η διατήρηση πλούτου και η εξασφάλιση εισοδήματος εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα για την πλειοψηφία των επενδυτών.
Ωστόσο, κατά τους επόμενους έξι μήνες, επενδυτές στις ΗΠΑ, την Ασία και τη Λατινική Αμερική είναι ως επί το πλείστον πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους.
– Τομείς Προτιμήσεων: Οι επενδυτές έχουν σημειώσει ισχυρή προτίμηση στον τομέα των γραφείων από μια παγκόσμια σκοπιά. Στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, ο βιομηχανικός τομέας κατέλαβε την υψηλότερη θέση, ενώ η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία κατέγραψαν αυξανόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα.
– Εμπόδια Δανεισμού: Οι περισσότερες αγορές της ζώνης ΕΜΕΑ θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την εξασφάλιση δανεισμού το 2013 ενώ εξειδικευμένες εταιρείες χρηματοδότησης που επιδιώκουν υψηλότερες αποδόσεις αναμένεται να καταγράψουν μεγαλύτερη δραστηριότητα. Οι επενδυτές στις αγορές της Ασίας χαρακτηρίστηκαν ως οι πιο πιθανοί να επεκτείνουν το δανεισμό τους, ενώ οι επενδυτές στη Λατινική Αμερική παρουσίασαν την τάση να αποφεύγουν τη λήψη μεγαλύτερου δανεισμού.
Για τη ζώνη ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), στα κύρια ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνονται τα εξής:
– Παρά τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης και τους φόβους για διάλυση της Ευρωζώνης, πολλοί Ευρωπαίοι επενδυτές (60%) θεωρούν αυτή την περίοδο ως κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν ενώ παρόμοιο ποσοστό ενδιαφέρεται να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό του στο άμεσο μέλλον.
– Το Λονδίνο και μεγάλες γερμανικές πόλεις συνεχίζουν να προσελκύουν παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον χάρη στην επενδυτική ασφάλεια που παρέχουν. Συγκεκριμένα, το 74% των επενδύσεων στο Λονδίνο προήλθε ή περιλάμβανε διεθνείς πηγές κατά τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
– Η περιορισμένη προσφορά ποιοτικού προϊόντος θεωρείται ως βασικό εμπόδιο, ιδιαίτερα με δεδομένη την εστίαση των επενδυτών σε κεντρικά κτίρια γραφείων και την έλλειψη νέων επενδύσεων σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις.