Η ανάκαμψη στην Ευρώπη θα έρθει αργά η γρήγορα, ωστόσο ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, καθώς οι χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα μπορούν να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μόνο μέσω της κατάρρευσης των μισθών και της απασχόλησης, εκτιμά η Morgan Stanley.
Παρακολουθώντας την κρίση στην Ευρώπη, ο Ruchir Sharma εκτιμά ότι οι αγορές στην περιφέρεια της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα με τις αγορές της Ασίας την περίοδο 1997-1998. Τότε η συνολική αξία του χρηματιστηρίου της Ταϊλάνδης, υποχώρησε στα 30 δισ. δολάρια, χαμηλότερη από την κεφαλαιοποίησης της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου σήμερα διαμορφώνεται στα 42 δισ. δολάρια και είναι μικρότερη από αυτήν της αμερικανικής εταιρείας Costco.
Αντίστοιχα είναι τα μεγέθη και για τις αγορές σε Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλίας, ακόμη και για την Ιταλία, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία είναι ίση με την κεφαλαιοποίηση της Apple!
Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην ασιατική κρίση και την κρίση που πλήττει την ευρωζώνη, είναι η ταχύτητα της ανάκαμψης, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley. H Ασία ξεπέρασε την προ-κρίσης παραγωγή μέσα σε τέσσερα χρόνια, ενώ η Ευρώπη όχι. Κι αυτό γιατί, η Ασία απλώς εγκατέλειψε την πρόσδεση στο δολάριο και καθώς κατέρρεαν τα νομίσματα της περιοχής, οι εξαγωγές έγιναν πιο ανταγωνιστικές, πυροδοτώντας την ανάκαμψη.
Η εμπειρία της ασιατικής κρίσης δείχνει ότι ένα από τα ισχυρότερα σημάδια επιστροφής στην ανάπτυξη είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley.
Η περιφέρεια της Ευρώπης βρίσκεται κοντά στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, αναμένεται να καταγράψουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Επίσης και η Ευρώπη στο σύνολό της, έχει προχωρήσει στην απαραίτητη προσαρμογή όσον αφορά το εργατικό κόστος.