Στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επικεντρώθηκε η πρώτη ανοικτή ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, μετά την απόφαση του Eurogroup, στο 8ο Πανελλήνιο Συνεδρίο Υγείας με θέμα «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις».
Υποστήριξε πως η απόφαση του Eurogroup θέτει τέλος στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και δημιουργεί συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και υψηλότερη απασχόληση, τονίζοντας πάντως πως αυτό είναι απλά ένα πρώτο βήμα, «μια γέφυρα σωτηρίας που δημιουργεί η δική μας γενιά προς το μέλλον των παιδιών μας», όπως τη χαρακτήρισε, και «ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς και ανηφορικός».
Ειδική αναφορά έκανε στην ανεργία, υπογραμμίζοντας: «Η χώρα δεν αντέχει άλλους ανέργους. Έχουμε φτάσει στο ανώτατο σημείο, ιδιαιτέρως στην ανεργία των νέων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να αντιστραφούν τα ποσοστά. Κεντρικός στόχος των πολιτικών μας είναι η αύξηση της απασχόλησης. Η εργασία δεν είναι απλώς ένας συντελεστής της παραγωγής. Η εργασία αναφέρεται στη ζωή των ανθρώπων, τις ελπίδες τους και τις επιδιώξεις τους. Θα αναζητήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία για να μπορέσουμε να δώσουμε σε κάθε πολίτη σιγουριά και προοπτική για να μπορέσει να φτιάξει και πάλι τη ζωή του».
Όσο για το φορολογικό νομοσχέδιο, επεσήμανε ότι «θα αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα της φορολογικής διοίκησης, της φοροδιαφυγής και της φορολογικής δικαιοσύνης», ενώ ιδιαίτερα για τη φοροδιαφυγή αποκάλυψε πως “η κριτική που υφίσταμαι όλο αυτό τον καιρό στο Eurogroup έχει να κάνει με τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας”. Υποστήριξε ακόμα ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθείται «θα υπηρετεί τη βασική αρχή ότι όλοι μας οφείλουμε να συμβάλουμε στη διάσωση της χώρας μας, βάσει των δυνατοτήτων μας».
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ.Στουρνάρας σημείωσε ότι «η απόφαση του Eurogroup εξασφαλίζει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να γίνουν βιώσιμες σε μόνιμη βάση. Με τα κεφάλαια 16 δισ. που θα λάβουν οι τράπεζες την επόμενη βδομάδα και άλλα 7,2 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και την άνοδο του δείκτη καταθέσεων που εμφανίζει συνεχή αύξηση, θα ενισχυθεί τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και η κεφαλαιακή του επάρκεια και η αξιοπιστία του. Έτσι θα αρχίσει πάλι το τραπεζικό σύστημα να δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις».
Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δε θέλει να ωραιοποιήσει την κατάσταση που περνάει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι το 2013 ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για να αλλάξει η ροή των πραγμάτων. «Έχουμε πλέον τη μοναδική εθνική ευκαιρία, το αμέσως επόμενο διάστημα, με σχέδιο, βούληση και με πολιτική συναίνεση να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Πιστεύω στις δυνατότητες της χώρας μας, στις υποδομές, στο φυσικό της πλούτο και στη γεωστρατηγική της θέση», εξήγησε.