Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασαν τον τελικό απολογισμό του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.

Κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη διαδικασία μετέδωσαν κλίμα αισιοδοξίας για τα επόμενα βήματα.

«Τεχνικά η έκδοση ήταν επιτυχημένη. Αναμένουμε τώρα τις πολιτικές αποφάσεις στο Eurogroup της Πέμπτης», τόνισε κυβερνητικό στέλεχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αύριο το πρωί ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις για την επαναγορά. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το βιβλίο προσφορών δεν θα ανοίξει εκ νέου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΔΔΗΧ για τα αποτελέσματα της επαναγοράς ομολόγων αναμένεται την Τετάρτη το πρωί πριν την έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν θα ξανανοίξει το βιβλίο προσφορών, επισημαίνοντας ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα ληφθεί η τελική απόφαση για το χρέος, ενώ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως «τεχνικά επιτυχημένη», χωρίς, όμως, να προσδιορίσει επακριβώς αυτόν τον όρο.

Κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε μια παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επαναγοράς, και σύμφωνα με τον αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών με γνώση στις διαπραγματεύσεις, «σήμερα δεν υπήρξαν αποφάσεις, μόνο ενημερώθηκαν οι εταίροι. Τεχνικά η διαδικασία ήταν επιτυχημένη, αλλά το θέμα είναι να γίνει και πολιτικά δεκτή την ερχόμενη Πέμπτη», οπότε και θα κριθεί το θέμα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Επίσης, στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης αναμένεται να συζητηθεί το εάν θα χορηγηθούν στη χώρα μας επιπλέον κεφάλαια από τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν αρχικά εγκριθεί για να γίνουν οι επαναγορές.

Νωρίτερα, το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της ευρωζώνης, ανέφερε πως η μέση τιμή που καταβλήθηκε δεν είναι αρκετή για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η μέση τιμή ήταν στα 33,5 σεντς στο ευρώ, ελαφρώς μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει έλλειμμα περίπου 450 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η διαδικασία να οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, μέγεθος χαμηλότερο του αρχικού στόχου για 11%.

Συνολικά η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους ανήλθε στα 31,8 δισ. ευρώ με τις ελληνικές τράπεζες να εισφέρουν περίπου 14,2 δισ. ευρώ.

Στο διάστημα 3 με 7 Δεκεμβρίου στο βιβλίο προσφορών του Δημοσίου μπήκαν προσφορές ομολογιούχων ύψους 26 δισ. ευρώ με την μέση τιμή επαναγοράς να διαμορφώνεται στα 33,5 σεντς ανά 1 ευρώ ομολόγου.

Χθες και σήμερα προστέθηκαν ομολόγα ονομαστικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ αφορούν σε ομολόγα που διακρατούσαν οι ελληνικές τράπεζες. Ομολόγα 600 εκατ. ευρώ δήλωσαν στο βιβλίο προσφορών χθες και σήμερα hedge funds.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε τυπικά στις 19:00 το απόγευμα της Παρασκευής. Στη διαδικασία της επαναγοράς συγκεντρώθηκαν 26,5-26,8 δισ. ευρώ με τους ξένους να συμμετέχουν με 16,3 δισ. και τις ελληνικές τράπεζες με 10,4 δισ. ευρώ ομόλογα σε ονομαστικές αξίες.

Πάντως, επαναγορά και φορολογικό αποτελούν τις δύο τελευταίες εκκρεμότητες της ελληνικής πλευράς, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει επισήμως ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.