Σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τους δείκτες που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΟΟΣΑ, με την Ελλάδα, όμως, να κάνει τα πρώτα «δειλά» βήματα για την αντιστροφή της κατάστασης, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία καταγράφουν μια σχετική επιτάχυνση της οικονομικής τους δραστηριότητας.
Οι δείκτες αυτοί (indicateurs composites) που έχουν σχεδιασθεί για την πρόβλεψη των σημείων καμπής (ύψιστο και κατώτατο) της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με την τάση της, υποδεικνύουν διαφορές ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες.
Για την ευρωζώνη στο σύνολό της, αλλά και ειδικότερα για τη Γερμανία και τη Γαλλία, συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλή ανάπτυξη, κάτω από τον δείκτη 100, που θεωρείται το κατώτατο όριο για την τάση της οικονομικής δραστηριότητας μακροπρόθεσμα.
Τον Οκτώβριο ο δείκτης της ευρωζώνης έφθασε με πτωτική τάση στο 99.3. Η Γερμανία που είναι 98.7, υποχώρησε κατά 0.1 σημεία σε σύγκριση με αυτόν του Σεπτεμβρίου, το ίδιο και η Γαλλία που κατέβηκε στο 99.4.
Στον συγκριτικό χάρτη των δεικτών, η Ελλάδα μπορεί να έχει την ικανοποίηση ότι οι δείκτες της ύστερα από μια σχετική πτώση τον Ιούνιο (99.2) κερδίζουν συνεχώς σημεία, έχοντας φθάσει το όριο των 100 τον Σεπτέμβριο και ένα ενθαρρυντικό 100.3 τον Οκτώβριο.
Σημεία σταθεροποίησης της ανάπτυξης δείχνει και η Ιταλία με τους δείκτες της στο 99, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Χαμηλές προβλέψεις για την ανάπτυξη παρουσιάζουν και οι δείκτες για τον Καναδά, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.
Στην ίδια κατάσταση μοιάζει να κινείται και η Βραζιλία.
Αντίθετα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μεγάλη Βρετανία όπου παρατηρήθηκε αύξηση της καταναλωτικής δραστηριότητας τελευταία, οι δείκτες παρουσιάζουν μια συνεχή επιτάχυνση στην ανάπτυξη. Σεπτέμβριο και Οκτώβριο οι δείκτες της Μεγάλης Βρετανίας ήταν αντίστοιχα 100.3 και 100.5, των δε ΗΠΑ 100.8 και 100.9.
Οι δείκτες για την Κίνα και την Ινδία κερδίζουν 0.1 σημείο τον Οκτώβριο, παραμένουν όμως κάτω του ορίου των 100, έχοντας τους δείκτες τους στο 99.6 και 97.3 αντιστοίχως.