Μια στις τρεις είναι η πιθανότητα απόφασης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ από μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε κορυφαίο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος πάντως τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα απειλούσε τη συνοχή της ευρωζώνης, καθώς θα ήταν τόσο αρνητικές οι επιπτώσεις που πιθανότατα θα απέτρεπε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης από το να ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη υπό την παρούσα κυβέρνηση, αλλά ακόμα και εάν λάμβανε μια απόφαση αποχώρησης κάποια στιγμή στο μέλλον, η ευρωζώνη είναι απίθανο να διασπαστεί» ανέφερε ο Moritz Kraemer, επικεφαλής της S&P για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Ενώ αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για αυτό το σενάριο υπό την παρούσα κυβέρνηση της Ελλάδας, κάποια μελλοντική κυβέρνηση ενδεχομένως να το αποφασίσει παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, μείωσης του βιοτικού επιπέδου και αυξανόμενης ανεργίας» είπε ο Kraemer..

Παράλληλα σημείωσε ότι «μια τέτοια απόφαση θα προερχόταν από μια εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση και όχι από κάποιους πολιτικούς στον πυρήνα της Ευρώπης, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν επιχειρηματολογήσει επί αυτού και το έχουν ζητήσει, σε περίπτωση που τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες».

«Εάν ένα τέτοιο σενάριο συμβεί, και του δίνουμε μια στις τρεις πιθανότητες να συμβεί, πιστεύουμε ότι επιπτώσεις στην Ελλάδα σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές.