Να εγκρίνουν την συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων εισηγήθηκαν στα διοικητικά τους συμβούλια οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με Έλληνες τραπεζίτες, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι τραπεζίτες θα αναμείνουν ως το τέλος σχεδόν της διαδικασίας για να διαπιστωθεί, αναλόγως με τη συμμετοχή των hedge funds, αν θα γίνει αποδεκτή η προσφορά στο σύνολό της ή θα «κρατήσουν» μέρος των τίτλων.

Τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που υπολογίζεται ότι κατέχουν ομόλογα αξίας 17 δισ. ευρώ από τα συνολικά 63 δισ. που κυκλοφορούν στην αγορά, συνεδριάζουν από το πρωί προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.

«Οι προτάσεις των τραπεζών στα διοικητικά συμβούλια ήταν θετικές ως προς την πρόταση της επαναγοράς, ζητώντας έγκριση για να συμμετάσχουν με το 100% των χαρτοφυλακίων τους», είπε χαρακτηριστικά στο Reuters ένας τραπεζίτης.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, «όλες οι προτάσεις στα διοικητικά συμβούλια ήταν θετικές, αποτιμώντας ως προσοδοφόρες».

Νωρίτερα, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, υπογράμμισαν πως η «προθεσμία θα λήξει σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδος. Δεν θα υπάρξει παράταση», για τη συμμετοχή των ομολογιούχων στην επαναγορά.

Τα σχετικά με την επαναγορά ζητήματα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τους Γιώργο Ζανιά πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτριο Μαντζούνη διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, Νίκο Νανόπουλο διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank και Σταύρο Λεκκάκο διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Συνάντηση με το υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είχε σήμερα και ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, και σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και το θέμα της επαναγοράς ομολόγων.