Δραματική επιδείνωση της κατάστασης των επιχειρήσεων καταγράφουν οι τραπεζίτες, αναμένοντας κύμα λουκέτων τον ερχόμενο μήνα, καθώς πλέον αρκετές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση των δανείων τους.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα προγράμματα για την αποπληρωμή των τόκων των δανείων που οφείλουν οι επιχειρήσεις. Στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων τόκων, οι τράπεζες για να βοηθήσουν την επιχείρηση είτε τους κεφαλαιοποιούν είτε χορηγούν νέο δάνειο. Με τον τρόπο αυτό, όμως, το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο δανεισμός της επιχείρησης που πολύ δύσκολα πλέον μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Όπως υπολογίζουν τραπεζίτες, περίπου το 15% του αριθμού των επιχειρήσεων που έχει ενταχθεί σε προγράμματα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων τόκων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ομαλή ανταπόκρισή τους στο πρόγραμμα. Νομοτελειακά, σε πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές οι τράπεζες θα κόψουν την παροχή οξυγόνου πριν από το τέλος του έτους.
Χθες αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν.3588/2007 υπέβαλε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η κατά 99,99% θυγατρική της Ridenco, Ridenco Commercial. Η υποβολή της αίτησης κατέστη αναγκαία -παρ΄ όλο που η θυγατρική καλύπτει μέχρι σήμερα το σύνολο των υποχρεώσεών της προς εργαζομένους, Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και προμηθευτές- προκειμένου η θυγατρική να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, καθώς και αυτά των μετόχων και πιστωτών της, αφού δεν κατέστη δυνατή η αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δύο τράπεζες (η μία εξ αυτών υπέβαλε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος της ακίνητης περιουσίας της θυγατρικής και της Ridenco).
Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 φέρεται να κατέθεσε και το ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά, «απεικονίζοντας» την ασφυκτική κατάσταση των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου.
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, η έκταση της ύφεσης και η αδυναμία αιμοδότησης των επιχειρήσεων με «φρέσκο» χρήμα έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τις μικρές επιχειρήσεις και διαχέεται στις μεγαλύτερες. Πρόκειται για μία εξέλιξη – αποτέλεσμα αλυσιδωτών επιπτώσεων που ξεκινούν από την αδυναμία πληρωμών προς τους προμηθευτές και μπορεί να οδηγήσουν στη χρεοκοπία επιχειρήσεων.
Όπως σημειώνουν, η κυβερνητική απόφαση για νέο «πάγωμα» στην επιστροφή του ΦΠΑ -η οποία στην ουσία αποτελεί έμμεση στάση πληρωμών-, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την επιχειρηματική κοινότητα. Σημειώνεται ότι σχετική έρευνα για τις οφειλές του Δημοσίου μόνο στις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας, την οποία είχε δημοσιεύσει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας, ανέβαζε τις οφειλές του Δημοσίου σε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, με μέσο χρόνο οφειλής μεταξύ 12 έως και 20 μήνες.
Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση, κάνοντας λόγο για ομηρία τους τόσο από το κράτος λόγω του θέματος της επιστροφής του ΦΠΑ, όσο και των τραπεζών που δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο και με πολύ αυστηρά κριτήρια.
Στο πλαίσιο αυτό, κρούουν τον κώδωνα για άμεση τόνωση της αγοράς και προτείνουν συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου με οφειλές των επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για πολλές μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 170.000 θα υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτο μέχρι τα τέλη του 2011. Τα λουκέτα αυτά μεταφράζονται σε απώλειες θέσεων εργασίας που, σύμφωνα με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, υπολογίζονται σε 200.000. Κάτι τέτοιο σημαίνει αναμενόμενη αύξηση των ανέργων στο 1.000.000 από 600.000 σήμερα.
Πηγή: capital.gr