Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο θα συνεδριάσει αύριο, αναμένεται να συζητήσει το ενδεχόμενο της μετακύλισης (rollover) της λήξης των ελληνικών ομολόγων που έχουν ορισμένες εθνικές κεντρικές τράπεζες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους.
Σύμφωνα με έγγραφο από τη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, η μετάθεση της λήξης των ομολόγων θα απάλλασσε την Ελλάδα από την ανάγκη πληρωμής ενός ποσού 3,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-14 και ενός επιπλέον ποσού 1,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16.
Πηγή της ΕΚΤ, απαντώντας σε ερωτήματα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί «σίγουρα» στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο.
Μολονότι εξαρτάται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αποφασίσουν αν θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν με νέους τίτλους κατά τον χρόνο της λήξης τους, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει πιθανότατα μία κοινή γραμμή αύριο, δήλωσε η ίδια πηγή.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η ΕΚΤ είναι αναγκασμένη να προσέξει το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσει για το θέμα αυτό, ώστε να αποφύγει να δώσει την εντύπωση ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες χρηματοδοτούν άμεσα τις χώρες, κάτι που απαγορεύει η νομοθεσία της ΕΕ.
Η συμβολή της ΕΚΤ στη βοήθεια της Ευρωζώνης για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας αναμένεται να είναι από τα κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασής της.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα δοθούν στις χώρες τους μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το ελληνικό χρέος κατά 11 δισ. ευρώ.
Μόνο λίγοι από τους 71 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Ρόιτερς αναμένουν να μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια της αύριο, ενώ ήταν διχασμένοι στις εκτιμήσεις τους όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στις αρχές του 2013.
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις πρώτες οικονομικές προβλέψεις της για το 2014 και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η τράπεζα θα υποβαθμίσει τις προοπτικές για το 2013, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση που έκανε το Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.