Μπορεί περιοχές στο κέντρο της Αθήνας να γνωρίζουν πρωτοφανή κινητικότητα του real estate λόγω Airbnb, Golden Visa αλλά και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι πληροφορίες της αγοράς για την περιοχή της Β’ Πειραιά όμως δημιουργούν μια εικόνα μάλλον στασιμότητας.
Για «καλές προθέσεις που χρειάζονται μελέτη για να γίνουν πραγματικότητα» κάνει λόγο ο κτηματομεσίτης Μακρής Απόστολος, μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. Μιλώντας στο news.gr περιέγραψε μια κατάσταση που ενώ υπάρχουν ευσεβής πόθοι, δεν υπάρχει, στην παρούσα τουλάχιστον φάση κάποιος σχεδιασμός.
Η γενική εικόνα του real estate στη Β’ Πειραιά
Τα πιο ανεπτυγμένα κομμάτια από πλευράς κινητικότητας, είναι κυρίως στην περιοχή της Αμφιάλης του Κερατσινίου, όπως κάποια καινούργια κτίρια μέσα στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη ή μέσα στην περιοχή πέριξ της πλατείας Ελευθερίας στον Κορυδαλλό.
«Οι υπόλοιπες περιοχές ακόμα και μέσα στη Νίκαια, τον Κορυδαλλό, το Κερατσίνι, εκτός της Αμφιάλης που σας ανέφερα, και στο Πέραμα δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη ανάπτυξη εκτός αν θεωρεί κανείς το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων εστίασης και καφέ ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Απλά δοκιμάζουν κάποιοι επιχειρηματίες τη δυναμική τους σε αυτό τον τομέα.
Αυτά ανοίγουν και κλείνουν σε μικρό χρονικό διάστημα αφήνοντας οικονομικά βάρη στους ίδιους τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων» είπε χαρακτηριστικά.
Γενικά γίνονται αγοραπωλησίες ακινήτων στη Β’ Πειραιά αλλά είναι σε μεσαία μεγέθη, της τάξης από 30.000-35.000 ευρώ μέχρι 70.000-80.000 ευρώ. Σαφώς γίνονται και μεγαλύτερες των 150.000 και 180.000 ευρώ αλλά είναι πολύ λιγότερες.
Αυτές είναι σε σημεία της Αμφιάλης (Κερατσίνι). Η Δραπετσώνα έχει ένα μικρό πλεονέκτημα. Ένα κομμάτι της που εφάπτεται με τον Πειραιά και έχει θέα στη θάλασσα. Εκεί είχαν κατασκευαστεί κτίρια προ κρίσης, το 2000, 2005 μέχρι το 2010. «Εκεί υπάρχει μια μικρή κινητικότητα αλλά όχι κάτι αξιοσημείωτο» μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά. «Για Πέραμα μόνο σε καινούργια κτίρια και σε σημεία που έχουν μια προσβασιμότητα. Αν μπορούμε να το σταθμίσουμε με άριστα το 10, θα σας έλεγα πως τα καλά κομμάτια του Κερατσινίου και του Κορυδαλλού είναι στο 5 και το 6. Η Δραπετσώνα και το Πέραμα κάτω από το 4. Αυτά σε ότι αφορά την κινητικότητα πάντα, μην παρεξηγηθούμε» πρόσθεσε ο κ Μακρής. Αφορά κυρίως άτομα με εντοπιότητα για κατοικία και όχι επαγγελματικές στέγες.
Υπάρχει επίσης μια κινητικότητα ως προς τους χώρους άθλησης. Πέντε επί πέντε και κλειστά γυμναστήρια. «Αυτό μας δείχνει απλά ότι κάτι πάει να γίνει επ ουδενί όμως δεν είναι ανάπτυξη. Δεν είναι real estate αυτό όμως» μας τόνισε ο κ Μακρής.
«Υπάρχει επίσης μια μικρή κινητικότητα με διαγνωστικά κέντρα, είτε τοπικού χαρακτήρα, αλλά από την άλλη δεν έχουν γίνει μικρά ή μεσαία ξενοδοχεία που να μπορούν να φιλοξενήσουν όλο τον χρόνο επιχειρηματική δραστηριότητα» πρόσθεσε.
Το επιχειρηματικό real estate της περιοχής
Σε ότι έχει να κάνει με το real estate που σχετίζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα, (εργαζόμενοι, επένδυση, business plan, βάθος χρόνου) κάτι τέτοιο δεν φαίνεται.
Αυτό που γίνεται είναι κάποιες μετακινήσεις ή διαμορφώσεις νέων χώρων από την νέα γενιά επιχειρηματιών. Κάποιες παλιές δηλαδή επιχειρήσεις τις ανέλαβαν τα παιδιά των ιδιοκτητών και έφεραν νέες τεχνολογίες και αισθητικά, εργονομικά τις αναβάθμισαν. «Είναι όμως μικρό το χρονικό διάστημα από την κρίση για να έχουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα» μας τόνισε το μέλος του συλλόγου Μεσιτών Αθήνας-Αττικής.
Το Airbnb και η Β’ Πειραιά, δυο «άγνωστοι» μεταξύ τους
Σύμφωνα με τα λεγόμενα το κ Μακρή, ως προς το Airbnb, η μορφολογία των δραστηριοτήτων στη Β’ Πειραιά δεν έχει ένα ενιαίο σώμα ώστε να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα.
«Το Airbnb είναι μια τάση που δημιουργεί μια έξαρση σε περιοχές που έχουν ένα προσανατολισμό τουριστικό, ή επιχειρηματικό, ή εκπαιδευτικό. Βλέπουμε δηλαδή για παράδειγμα στου Ζωγράφου με την Πανεπιστημιούπολη.
Στη Β’ Πειραιώς δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να φιλοξενηθεί Airbnb καθώς κάνει κακό στους φοιτητές. Ως μέλος του συλλόγου κτηματομεσιτών έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε πολλές διορθώσεις διότι πρέπει στην κοινωνία να υπάρχουν ισορροπίες. Αν πάτε σαν φοιτητής σε μια περιοχή με Airbnb θα δείτε ότι οι τιμές εκτοξεύονται. Εσείς θέλετε μια μόνιμη στέγη για τα 2-4 χρόνια των σπουδών σας. Είναι ορθό να σας λέει ο ιδιοκτήτης πως τους θερινούς μήνες θα πρέπει να το αδειάζεται γιατί το θέλει για το Airbnb; Πρέπει να μπουν κανόνες. Υπάρχουν εταιρείες που νοικιάζουν διαμερίσματα με τον μήνα από τους ιδιοκτήτες και στην συνέχεια τις επινοικιάζουν με την ημέρα. Αυτομάτως λοιπόν ούτε το κράτος ξέρει πως γίνεται η διακύμανση. Δημιουργείται ανωμαλία στην αγορά» ανέφερε σχετικά.