Το ταμείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων θα ενεργοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε αξιωματούχος της Τράπεζας στην εφημερίδα Financial Times.
Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται στην κριτική που ασκείται από Ευρωπαίους αξιωματούχους και εκπροσώπους ελληνικών επιχειρηματικών φορέων στην ΕΤΕπ για το γεγονός ότι δεν έχει δώσει ούτε ένα δάνειο από το ταμείο αυτό, οκτώ μήνες μετά την ανακοίνωσή του.
Η ΕΤΕπ απέδωσε τις καθυστερήσεις σε τεχνικά προβλήματα. «Κανείς δεν το θέλει περισσότερο από εμάς που ήμασταν η βασική προωθητική δύναμη για τη δημιουργία του ταμείου», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΤΕπ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, που συμμετέχει επίσης στο ταμείο, επέκρινε την ΕΤΕπ για αργοπορία. Ο Επίτροπος της ΕΕ για την περιφερειακή ανάπτυξη κ. Γιοχάνες Χαν κατηγόρησε την ΕΤΕπ για υπερβολική ανησυχία σχετικά με την προστασία της υψηλής πιστοληπτικής της αξιολόγησης (ΑΑΑ). «Δεν είμαι ευτυχής που πήρε τόσο καιρό. Θα μπορούσε να γίνει ταχύτερα και θα έπρεπε να είχε γίνει ταχύτερα», δήλωσε ο κ. Χαν σε συνέντευξή του, προσθέτοντας: «Είμαστε σε κρίση. Δεν μπορούμε να οργανώνουμε την πυροσβεστική μας ταξιαρχία και να κάνουμε εκπαίδευση στο εργαστήριο. Πρέπει να σβήσουμε τη φωτιά».
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κώστας Μίχαλος κατηγόρησε την ΕΤΕπ ότι καθυστέρησε ηθελημένα για να προστατεύσει τον ισολογισμό της. «Προσωπικά, η υπομονή μου έχει εξαντληθεί με αυτούς εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο κ. Μίχαλος. Το ΕΒΕΑ προβλέπει ότι επιπλέον 36.000 ελληνικές επιχειρήσεις μπορεί να κλείσουν έως το Μάρτιο χωρίς περαιτέρω βοήθεια, αναφέρει το δημοσίευμα.
Για την εφημερίδα Financial Times, η περίπτωση του ταμείου της ΕΤΕπ είναι ένα παράδειγμα μίας φαινομενικά καλής πρόθεσης των Βρυξελλών που απέτυχε να κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα, είτε λόγω της γραφειοκρατίας είτε κακής διαχείρισης ή υπερβολικών προσδοκιών.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το ταμείο ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα, κατά την τελετή υπογραφής των σχετικών κειμένων, με στόχο να δανείσει το ποσό του 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα διοχέτευαν τα κεφάλαια αυτά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκιο χαμηλότερα της αγοράς. Για να μετριάσει τις ανησυχίες της ΕΤΕπ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε να δεσμευθούν 500 εκατ. ευρώ από μη απορροφημένους πόρους του ΕΣΠΑ ως εγγύηση.