Ορόσημο για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά και γενικότερα της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα -τουλάχιστον για φέτος- κρίνεται η 31η Ιανουαρίου του 2019, αφού στη συγκεκριμένη ημερομηνία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, θα έχει την πλήρη εικόνα και θα μπορεί να λάβει και τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η εξυγίανση/αναδιάρθρωση της ΕΒΖ, όπως τόνισε ο ίδιος.
«Στις 31/1 θα έχουμε την τελική απόφαση για το εάν το πρόγραμμα εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ θα τρέξει μέσω στρατηγικού επενδυτή ή μέσω της Τράπεζας Πειραιώς», είπε ο κ. Πιτσιόρλας, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «έστω και την ύστατη στιγμή θα αποδώσουν οι επαφές που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα και θα έχουμε στρατηγικό επενδυτή για την εταιρεία».
Μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος είπε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας έχει δύο σημαντικά ραντεβού με υποψήφιους, αξιόπιστους -όπως διευκρίνισε- επενδυτές, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι «οι προηγούμενες κρούσεις από υποψήφιους επενδυτές δεν απέδωσαν καρπούς».
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών προέρχεται από Ιταλία, Ολλανδία και ΗΠΑ, ο κ. Πιτσιόρλας, χωρίς να το διαψεύσει, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και από αλλού».
Ο ίδιος, απευθυνόμενος προς του τευτλοπαραγωγούς, επισήμανε ότι έχει ζητήσει διορία ως τέλος του μήνα από την Τράπεζα Πειραιώς, για να βρεθεί επενδυτής για βιώσιμη λύση. «Αλλιώς, την αίτηση για το άρθρο 106 και την εξυγίανση θα την αναλάβει η τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι για έναν, ενάμιση χρόνο δεν θα ανάψουν τα φουγάρα των εργοστασίων, δεν θα σπαρθούν τεύτλα», επισήμανε.
Και πρόσθεσε ότι, «εφόσον η εξυγίανση/αναδιάρθρωση της εταιρείας προχωρήσει με στρατηγικό επενδυτή, τότε η καλλιέργεια θα συνεχίσει απρόσκοπτα».
Μεταξύ άλλων, επισήμανε ακόμη ότι «εφόσον κατατεθεί το αίτημα εξυγίανσης στο δικαστήριο και ανάψει το πράσινο φως, τότε θα μπορέσουμε να κοινοποιήσουμε την πρόταση εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και με το που πάρουμε το OΚ, θα μπορέσει να προκύψει κρατική ενίσχυση ύψους 15 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2019. Με το ποσό αυτό, θα μπορέσει να τρέξει μεταξύ άλλων η φετινή καμπάνια στην ΕΒΖ. Χωρίς όμως τις προαναφερόμενες εγκρίσεις, δεν μπορεί να δοθεί η κρατική ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι τα λεφτά υπάρχουν».
Δεσμεύσεις για διασφάλιση των απαιτήσεων των παραγωγών και πρόσθετες διευκολύνσεις
Τη δέσμευση ότι οι τευτλοπαραγωγοί θα πληρωθούν στο ακέραιο τις οφειλές της ΕΒΖ προς αυτούς, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, αλλά και τις παλαιότερες, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Μάλιστα, απευθυνόμενος προς αυτούς, επανέλαβε τις προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πληρωθούν μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός τη συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 73 ευρώ/στρέμμα.
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «στείλαμε ήδη αίτημα προς την Ε.Ε., με στόχο να πάρετε ένα επιπλέον 30% επί του εγκεκριμένου ποσού συνδεδεμένης και περιμένουμε την απάντηση».
Σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό και αδυναμία που εξέφρασαν οι τευτλοπαραγωγοί για την απόδοση ΦΠΑ 24% στο τέλος του τρέχοντος μηνός, ο κ. Πιτσιόρλας είπε «υπόσχομαι να προσπαθήσω να βρω το ποσό που χρειάζεστε, ώστε να καταβάλλετε τον ΦΠΑ και έτσι να μην έχετε πρόβλημα».
Στο πλαίσιο όλων των προαναφερομένων και με τους τευτλοπαραγωγούς να ευχαριστούν τον υπουργό, λέγοντάς του «είστε ο πρώτος υπουργός που έρχεστε Θεσσαλονίκη και κάθεστε απέναντί μας και μας ενημερώνετε», ο Στέργιος Πιτσιόρλας ανανέωσε το ραντεβού του με τους αγρότες στη Θεσσαλονίκης για τις 31 Ιανουαρίου ή το αργότερες αρχές Φεβρουαρίου.
Οι τευτλοπατραγωγοί της χώρας, μετά τη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανέστειλαν -όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- την κατάληψη που έκαναν στα γραφεία της βιομηχανίας από τις 14 του μήνα και σύμφωνα με τον πρόεδρό τους για την Κεντρική Μακεδονία, Σάκη Πίππα, «θα έρθουμε και πάλι στις 28 Ιανουαρίου, εδώ στα γραφεία της διοίκησης της ΕΒΖ, για να περιμένουμε τον υπουργό να μας επισκεφθεί και να συζητήσουμε τα νεότερα που θα μας έχει».
Στις τοποθετήσεις τους οι παραγωγοί της χώρας, ζήτησαν από τον κ. Πιτσιόρλα να κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην χαθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο τευτλοκαλλιέργειας στην ΕΒΖ και λειτουργίας της βιομηχανίας, λέγοντάς του: «Θα βάλουμε και εμείς πλάτη σε ό,τι θέλετε για να μην προκριθεί το κακό σενάριο για την εταιρεία. Πείτε μας τι θέλετε να κάνουμε και θα το πράξουμε».