Τις οικονομικές προβλέψεις της για την περίοδο 2012-2014 για την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν δυσοίωνες, προβλέπεται όμως σταδιακή επιστροφή στην αύξηση του ΑΕΠ για το 2013, με περαιτέρω ενίσχυση το 2014.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε Ε.Ε. και ευρωζώνη φέτος αλλά και το επόμενο έτος, εκτιμώντας, ότι το 2012 η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,4%, ενώ θα αναπτυχθεί 0,1% το 2013 και 1,4% το 2014.

Στις προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο για συρρίκνωση κατά 0,25% το 2012, ανάπτυξη κατά 0,5% το 2013 και 1,6% το 2014. Η ανεργία στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αναλυτικά, στη σχετική της έκθεση η Κομισιόν επισημαίνει:

Οι μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες που συσσωρεύτηκαν κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κρίσης μειώνονται, αλλά αυτή η διαδικασία εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση σε ορισμένες χώρες και η οικονομική δραστηριότητα εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών. Ταυτόχρονα, η απώλεια που σημειώθηκε στην ανταγωνιστικότητα κατά τις πρώτες δεκαετίες της ΟΝΕ σε ορισμένα κράτη μέλη αποκαθίσταται σταδιακά, συνεπώς η αύξηση των εξαγωγών προβλέπεται να βελτιωθεί σταδιακά καθώς το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο αρχίζει και πάλι να επιταχύνεται. Η πρόοδος που σημειώνεται στην εδραίωση των δημοσιονομικών ενισχύει αυτή τη διαδικασία επανεξισορρόπησης.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται αναμένεται ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς κατά την περίοδο που αφορούν οι προβλέψεις, ενώ οι πρόοδοι όσον αφορά την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ συνεχίζουν να ενισχύουν την εμπιστοσύνη. Αυτό, αναφέρει η Επιτροπή, αναμένεται ότι θα ανοίξει το δρόμο για μια πιο ισχυρή και πιο ισόρροπα κατανεμημένη ανάπτυξη το 2014.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, Όλι Ρεν, δήλωσε επί του θέματος τα εξής: «Η Ευρώπη διανύει μια δύσκολη διαδικασία μακροοικονομικής επανεξισορρόπησης, η οποία θα διαρκέσει για κάποιο διάστημα. Οι προβλέψεις μας συντείνουν προς μια σταδιακή βελτίωση στις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης από τις αρχές του επόμενου έτους. Η λήψη σημαντικών αποφάσεων πολιτικής έθεσε τα θεμέλια για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Μειώθηκε η άσκηση πίεσης στις αγορές, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για να επαναπαυόμαστε. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να συνδυάζει υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο τη μείωση των σημερινών, απαράδεκτα υψηλών επιπέδων ανεργίας».