Σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κατέληξαν, κάτω από άκρα μυστικότητα, στις αρχές της εβδομάδας, ΔΝΤ, Κομισιόν και Γερμανία.
Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει στη Real News διπλωματική πηγή πλησίον των συζητήσεων, οι τεχνικές υπηρεσίες του Ταμείου και η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο στα χαρτιά αν η Ελλάδα και οι εταίροι εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που σήμερα κατέχει ο ιδιωτικός τομέας.
Το σχέδιο προβλέπει ότι με 10 δισ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να αποσύρει από την αγορά τίτλους αξίας 40 δισ. ευρώ, από το σύνολο των περίπου 63 δισ. ευρώ που βρίσκονται σήμερα σε χέρια ιδιωτών. Για να διασφαλιστεί μάλιστα η αξία επαναγοράς στο 1 προς 4, το πρόγραμμα δεν θα εκτελεστεί άπαξ, όπως το PSI 1, αλλά η απόσυρση των τίτλων θα γίνεται σε ανύποπτο χρόνο, από το 2013 έως και το 2020.
Στην ίδια εξίσωση με το πρόγραμμα επαναγοράς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να εντάξει και μία ευνοϊκότερη παραδοχή για την ύφεση των επόμενων ετών, έστω κατά 0,5 της μονάδας κατ’έτος, που θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω την προοπτική του χρέους.
Μάλιστα η παραπάνω τεχνική λύση δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου μιας συνολικότερης προσέγγισης του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους, που φαίνεται πως προς το παρόν έχουν καταφέρει να πείσουν πολλά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου για την ανάγκη να αποτραπεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας.
Σύμφωνα με εμπιστευτικό κείμενο, η σειρά των απωλειών ενός πανάκριβου Grexit είναι η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία.