«Προκειμένου τα αποθέματα χρυσού να λειτουργούν ως συναλλαγματικά διαθέσιμα θα πρέπει να μπορούν να μετατρέπονται γρήγορα σε αποθεματικό νόμισμα, χωρίς διαχειριστικούς περιορισμούς. Για το λόγο αυτό μέρος τους φυλάσσεται σε Κεντρικές Τράπεζες στο εξωτερικό», εξηγεί η Μπούντεσμπανκ, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους γερμανούς ευρωσκεπτικιστές, μετά την έκθεση του γερμανικού Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητούσε να γίνει καταγραφή των αποθεμάτων, ένα μέρος των οποίων φυλάσσεται σε άλλες χώρες.
Εδώ και πολλούς μήνες, με αφορμή την ανησυχία που εκφράζουν πολλοί στη Γερμανία για την κρίση στην Ευρωζώνη, ορισμένοι βουλευτές και πολίτες ζητούσαν να γίνει λεπτομερής έλεγχος του χρυσού της Μπούντεσμπανκ ή ακόμη και να επιστρέψουν όλα τα αποθέματα στα χρηματοκιβώτια της Φρανκφούρτης.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ακεραιότητα, τη φήμη και την ασφάλεια των αποθηκών του εξωτερικού», προστίθεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα προσθέτει επίσης ότι το αίτημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για εξέταση δειγμάτων ώστε να επαληθευτούν τα αποθέματα χρυσού στο εξωτερικό «δεν αντιστοιχεί στην συνηθισμένη πρακτική μεταξύ κεντρικών τραπεζών».
Εδώ και δεκαετίες η Γερμανία φυλάσσει ένα μέρος των αποθεματικών της σε τρεις άλλες κεντρικές τράπεζες: την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) της Νέας Υόρκης, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Γαλλίας. Συνήθως ζητάει απλώς μια γραπτή επιβεβαίωση της φυλασσόμενης ποσότητας.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η Μπούντεσμπανκ διαθέτει τα δεύτερα σε μέγεθος και αξία αποθεματικά χρυσού παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ: στα τέλη του 2011 ο γερμανικός χρυσός ζύγιζε 3.396 τόνους, συνολικής αξίας 133 δισ. ευρώ.