Έκκληση στην κυβέρνηση της Γαλλίας απηύθυνε σήμερα η πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργοδοτών Medef, για να προχωρήσει στη θέσπιση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, τονίζοντας ότι «ήμασταν αντιμέτωποι με μια προειδοποίηση για θύελλα, τώρα πλέον είμαστε αντιμέτωποι με ένα προειδοποιητικό σήμα για κυκλώνα».
Η Λοράνς Παριζό σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Figaro είπε ακόμη ότι η Γαλλία, όπως εξελίσσεται η οικονομική της κατάσταση, «μπορεί σύντομα να γίνει ο ασθενής της Ευρώπης, λόγω της υψηλής φορολόγησης των μισθών, των ανελαστικών εργασιακών νόμων, της κρατικής “περιφρόνησης” για τους εργοδότες».
«Οι μεγάλοι επενδυτές αναζητώντας νέο πεδίο δράσης αυτομάτως αποκλείουν τη Γαλλία» σημείωσε η Παριζό.
«Μήνα τον μήνα η Γαλλία χάνει την ελκυστικότητά της, προς όφελος γειτόνων της» πρόσθεσε.
Η γαλλική βιομηχανία βρίσκεται σε κρίση: Μέσα σε 10 χρόνια καταργήθηκαν περίπου 700 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Την ίδια περίοδο καταγράφεται μείωση των εξαγωγών, υψηλή ανεργία που πλέον είναι διψήφια, μετεγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων εκτός μητροπολιτικής Γαλλίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει υποσχεθεί τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών χωρίς όμως να καθιστά σαφές πώς -και κατά πόσο- θα αναπληρώσει τις εισοδηματικές απώλειες, που εξ αυτού του λόγου θα υποστούν οι μισθωτοί.
Η εφημερίδα Le Monde υπολόγισε ότι μείωση των εργοδοτικών εισφορών σημαίνει κόστος για την κυβέρνηση έως και 40 δισ. ευρώ, που μπορεί να μετακυλιστεί στην πλάτη των μισθωτών και εν μέρει θα μπορούσε χρηματοδοτηθεί με αύξηση ορισμένων κατηγοριών του ΦΠΑ.
Στο κυβερνητικό Σοσιαλιστικό κόμμα όμως, γράφει από την πλευρά της η Le Figaro, σήμερα, «μια ιδεολογική τάση επιμένει ότι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας θα πλήξει οπωσδήποτε την λιανική κατανάλωση».
«Πρέπει το μισθολογικό κόστος για το γάλλο εργοδότη, να συρρικνωθεί κατ’ ελάχιστον κατά 30 δισ. ευρώ με σκοπό να είμαστε ανταγωνιστικοί με τη Γερμανία», συμπέρανε στην ίδια συνέντευξη η Λοράνς Παριζό.