Συγκλίσεις και αποκλίσεις διαπιστώθηκαν κατά τη δεύτερη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του πακέτου των κυβερνητικών αντιπροτάσεων δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα συζητηθούν με την Τρόικα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και ότι υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια στα οποία υπάρχει συναίνεση, όπως το τραπεζικό, τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά. Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν τεθεί διάφορα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι το κόμμα του κατέθεσε εκατό προτάσεις, που στοχεύουν στην ετοιμασία όσο το δυνατό καλύτερου μνημονίου. Στόχος είναι να επιβληθούν τα λιγότερο οδυνηρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και παράλληλα, μέσα από τα μέτρα ανάπτυξης που προτείνει ο ΔΗΣΥ, να υπάρξει μια άλλη δυναμική, πρόσθεσε.
Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι υπάρχουν σημεία με τα οποία ο ΔΗΣΥ συμφωνεί με την Κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν και σωρεία άλλων με τα οποία διαφωνεί.
Για τις προτάσεις του ΔΗΣΥ, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι δίδεται βάρος στη φορολογία και στις αποκοπές.
Το ΑΚΕΛ, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, απευθύνει έκκληση σε όλους να υπάρξει ένα πνεύμα συνδιαλλαγής, ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για διαπραγμάτευση με τη τρόικα.
Όσον αφορά το θέμα της ΑΤΑ και του 13ου μισθού είπε ότι άποψή του είναι πως υπάρχουν κοινές προσεγγίσεις όλων των κομμάτων. Για το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν είπε ότι το κόμμα του υπέβαλε σειρά προτάσεων και εισηγήσεων για το τραπεζικό σύστημα, την ανάπτυξη καθώς και για τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε έγγραφο με προτάσεις τόσο για τις εισηγήσεις της Τρόικας, όσο και για τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης, καθώς και για τον τραπεζικό τομέα και την ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση απέδειξε ότι η δημιουργία ενός κυπριακού μνημονίου ήταν εφικτή και ότι αν αυτό γινόταν νωρίτερα, δεν θα χρειαζόμασταν ούτε την τρόικα ούτε το μνημόνιο της. Οι προτάσεις του ΕΥΡΩΚΟ επικεντρώνονται στο θέμα της ανάπτυξης, των τραπεζών και του σπάταλου κράτους.
Η γενική γραμματέας των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, ανέφερε ότι τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης είναι ελάχιστα και διατύπωσε την άποψη ότι η Τρόικα θα επιμείνει στις εισηγήσεις που κατέθεσε.