Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να διευκολύνει την Ελλάδα με πρόσθετη βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, δηλώνει ο γερμανός Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Ασμουσεν δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων, ούτε να χαμηλώσει τα επιτόκια προς την Ελλάδα.
«Και οι δύο παραχωρήσεις θα είναι μια μορφή διαγραφής χρεών και ως εκ τούτου είναι άμεση οικονομική υποστήριξη στο ελληνικό κράτος. Αυτό δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», λέει ο Γιοργκ Άσμουσεν στη συνέντευξή του στη Bild.
Ο Άσμουσεν δεν συνδέει την επικείμενη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα με απόφαση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Όπως λέει προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, είναι να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2013/2014 και να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Άσμουσεν δηλώνει στην Bild ότι σαφής προτίμηση του είναι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά όπως σημειώνει το κλειδί για αυτό βρίσκεται στην Αθήνα.
Παραδέχεται δε ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά και άξια σεβασμού.
Αλλά όπως λέει «είναι επίσης αλήθεια, ότι πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν. Επειδή τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα σήμερα, μια χρονική επέκταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκε σημαίνει αυτομάτως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό».
Ταυτόχρονα, ο Γιοργκ Ασμουσεν, θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ παρά την τρέχουσα κρίση της.
«Δεν βλέπω αυξημένο κίνδυνο υποτίμηση του νομίσματος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, το επόμενο έτος ο πληθωρισμός θα επανέλθει κάτω από το 2%», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις χρηματοπιστωτικές αγορές παρατηρείται μια «απατηλή ηρεμία» που σημαίνει πως θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα λάβει περαιτέρω μέτρα. «Το γεγονός ότι έχουμε ανακοινώσει ότι θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε το ευρώ συνέβαλε στην νηνεμία στις αγορές. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Επειδή είναι κατά τη γνώμη μου μια παραπλανητική ηρεμία», είπε.
Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας ο Άσμουσεν διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει επίσης τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος στο μέλλον.
«Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί γι ‘αυτό», είπε σημειώνοντας ότι μετά την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι 2%.
Στη Γερμανία, με τα διάφορα μέτρα διάσωσης που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,6%, είπε ο Άσμουσεν. «Αυτό είναι λιγότερο από ότι την εποχή του γερμανικού μάρκου», συμπλήρωσε.
Σχετικά με την κρίση χρέους, πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε όλες σχεδόν τις χώρες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Ο Άσμουσεν με την ευκαιρία κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να «αναπτύξουν ένα όραμα για την Ευρώπη», στις συνόδους κορυφής του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.