Σημάδια ανάκαμψης από την μεγάλη ύφεση για την αμερικανική οικονομία παρά τούς χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης διαπιστώνει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Η Κ. Λαγκάρντ αποδίδει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στην αβεβαιότητα ως προς την έκβαση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και του «δημοσιονομικού βαράθρου» των ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, το θέμα είναι πώς και πότε να αντιμετωπιστεί και θα επιλυθεί η κρίση και στις ΗΠΑ πώς και πότε θα αντιμετωπισθεί το «δημοσιονομικό βάραθρο», λέει.
«Υπάρχουν καλά νέα… ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αγορά της στέγης διέκοψε την πτώση της και αρχίζει να ανακάμπτει, για εμάς αποτελεί εμφανές σημάδι ότι η κατάσταση βελτιώνεται», δηλώνει αναφερόμενη στην αμερικανική οικονομία η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου.
«Το ξέρω ότι αυτό δεν είναι πειστικό για τα 20 εκατομμύρια των ανέργων στις ΗΠΑ», πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. «Εάν υπολογίσουμε το γεγονός ότι η αμερικανική κρίση ξεκίνησε ως κρίση του στεγαστικού τομέα, στην οποία προστέθηκε μία χρηματοπιστωτική κρίση, όταν βλέπουμε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βγαίνουν ενισχυμένα, αναδιαρθρωμένα και λίγο περισσότερο ασφαλή, και η αγορά της στέγης ανακάμπτει, δεν είναι κι άσχημα», λέει.
Η αμερικανική οικονομία βγήκε το καλοκαίρι του 2009 από την ύφεση στην οποία είχε αρχίσει να βυθίζεται τον Δεκέμβριο του 2007 μετά την έκρηξη της «φούσκας» των στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprimes), σημειώνει το ΑΜΠΕ. Η κατάσταση της αγορά στέγης βελτιώνεται από το καλοκαίρι του 2011, αλλά η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας παραμένει πολύ ισχνή και το ποσοστό της ανεργίας παραμένει πολύ υψηλό, στο 8,1% τον Αύγουστο.
Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε στα μέσα του Σεπτεμβρίου να λάβει νέα μέτρα νομισματικής ανάκαμψης για να αντιμετωπισθεί η ανεργία.
«Προβλέπουμε συνέχιση της ανάπτυξης», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκε. «Δεν προβλέπουμε ύφεση», όμως «η ανησυχία μας είναι ότι η ανάπτυξη θα συνεχισθεί με ρυθμό μη επαρκή για την υποχώρηση της ανεργίας».