«Την πιο δυναμική περιοχή στον κόσμο από οικονομικής άποψης» χαρακτήρισε ο περουβιανός πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα τη νότιο Αμερική, μιλώντας από τη Λίμα στο πλαίσιο της 3ης Συνόδου της Aspa (América del Sur-Países Árabes) η οποία περιλαμβάνει χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και κράτη της Λατινικής Αμερικής (Unasur).
«Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, η Νότια Αμερική είναι η πιο δυναμική περιοχή του κόσμου, με υψηλούς δείκτες ανάπτυξης. Είμαστε μία περιοχή που αποτελεί το στοίχημα της παγκόσμιας ανάπτυξης», τόνισε ο Περουβιανός ηγέτης, στη διάρκεια εκδήλωσης την οποία παρακολούθησαν 400 επιχειρηματίες και επενδυτές στο περιθώριο της συνόδου σε μεγάλο ξενοδοχείο στη Λίμα.
«Είμαστε μία περιοχή που πιστεύει στη δυναμικότητα των αναδυομένων χωρών», πρόσθεσε ο Ουμάλα, ο οποίος είχε προηγουμένως καλωσορίσει τις αντιπροσωπείες από τις χώρες του Συνδέσμου με ορισμένες φράσεις στα αραβικά. Στη σύνοδο, η οποία επικεντρώνεται στη συνεργασία σε ό,τι αφορά την ενέργεια και τα τρόφιμα, συμμετέχουν αρχηγοί κρατών από 12 λατινοαμερικανικές και 22 αραβικές χώρες.
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ ελ Αράμπι αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους «άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν τις δύο περιοχές του κόσμου» και μία «κοινή ιστορία» που διατρέχει τις αραβικές κοινότητες στη Λατινική Αμερική, «οι οποίες αποτελούν τμήμα του κοινωνικού ιστού των χωρών» όπου έχουν εγκατασταθεί.
Ο ίδιος πρόσθεσε εξάλλου πως από την εναρκτήρια σύνοδο της Aspa το 2005 στη Μπραζίλια, οι ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο περιοχές του κόσμου έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. δολάρια.
«Έχουμε προοδεύσει με θεαματικό τρόπο από το 2005» είπε ο ελ Αράμπι, υπογραμμίζοντας «τη σημασία της συνεργασίας των χωρών της Aspa προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις στους παρόντες χρόνους».
Προβλεπόμενη αρχικά για τον Φεβρουάριο του 2011, η 3η σύνοδος της Aspa, μετά αυτήν στην Μπραζίλια και στη Ντόχα το 2009, είχε μετατεθεί χρονικά εξαιτίας των γεγονότων της «Αραβικής Άνοιξης».