Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει πλέον ο μεταποιητικός κλάδος στην Ελλάδα, σύμφωνα και με την τελευταία μηνιαία έρευνα της Markit.
Όπως προκύπτει, ο εν λόγω κλάδος εξακολούθησε να συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, καθώς οι εταιρείες περιόρισαν την παραγωγή τους εξαιτίας της πτώσης που σημειώθηκε στις παραγγελίες.
Η απασχόληση και η αγοραστική δραστηριότητα προσαρμόστηκαν σε συνάρτηση με την πτωτική πορεία, ενώ και τα αποθέματα μειώθηκαν περαιτέρω. Εν τω μεταξύ, τα περιθώρια κέρδους υπέστησαν εντονότερες πιέσεις, καθώς οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Σύμφωνα με τη Markit, κλείνοντας στις 42,2 μονάδες, ουσιαστικά αμετάβλητος από την τιμή των 42,1 μονάδων του Αυγούστου, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMIυπέδειξε περαιτέρω σημαντική επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ο κύριος δείκτης καταγράφει πλέον τιμές κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών.
Η παραγωγή των Ελλήνων κατασκευαστών μειώθηκε απότομα το Σεπτέμβριο, μολονότι με ρυθμό ελαφρώς ασθενέστερο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Τα μέλη του πάνελ συνέδεσαν τη συρρίκνωση με την περαιτέρω επιβράδυνση της ροής των νέων εργασιών, οι οποίες εξακολουθούν να μειώνονται από το Σεπτέμβριο του 2009.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, η ζήτηση έχει μειωθεί όχι μόνο σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην εγχώρια αγορά, γεγονός το οποίο υπογραμμίζεται από την απότομη και επιταχυνόμενη πτώση των νέων παραγγελιών εξαγωγών – την εντονότερη που έχει σημειωθεί από τις αρχές του 2009, περίοδο κατά την οποία καταγράφηκε το αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τα επίπεδα απασχόλησης περιορίστηκαν από τους κατασκευαστές κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, σε αντιστοιχία με τη μείωση του φόρτου εργασίας, επεκτείνοντας τη συνεχιζόμενη περίοδο περικοπών των θέσεων εργασίας στον τομέα στους 53 μήνες.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, ο περιορισμός της απασχόλησης ήταν εντονότερος σε σύγκριση με τον Αύγουστο και ήταν αποτέλεσμα τόσο της αναγκαστικής απόλυσης των εργαζομένων όσο και της μη αντικατάστασης εκείνων που αποχώρησαν οικειοθελώς.
Παρά τη σημαντική μείωση του ενεργού εργατικού δυναμικού, οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να περιορίζουν τα επίπεδα των αδιεκπεραίωτων εργασιών κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.
Η αγοραστική δραστηριότητα των ελλήνων κατασκευαστών υποχώρησε απότομα το Σεπτέμβριο, καθώς οι εταιρείες προσαρμόστηκαν στις μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής και κατέβαλαν προσπάθειες να μειώσουν αντίστοιχα τα αποθέματα προμηθειών. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων περιορίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ παρουσιάζουν πλέον συνεχή μείωση για διάστημα περίπου τεσσάρων ετών.
Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν αύξηση του κόστους εισροών στο ανώτερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε διάστημα 13 μηνών. Αναφέρθηκε ότι αυξήθηκαν οι τιμές ορισμένων πρώτων υλών, ενώ μέλη του πάνελ τόνισαν τη γενικότερη αύξηση του κόστους των εισαγόμενων προϊόντων. Παρόλ’ αυτά, ο ανταγωνισμός και η εξασθενημένη ζήτηση είχαν ως αποτέλεσμα οι εντονότερες κοστολογικές πιέσεις να απορροφηθούν σε μεγάλο βαθμό από τους κατασκευαστές και οι τιμές εργοστασίου να μειωθούν περαιτέρω.