Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σήμερα τα κράτη-μέλη να λάβουν «επειγόντως» μέτρα που θα επιτρέψουν να τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση του Ταμείου, η οποία θα δώσει περισσότερο βάρος στις αναδυόμενες χώρες, κάτι που έχει εκ των πραγμάτων εμποδιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης του ΔΝΤ, που υιοθετήθηκε το 2010, για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να επικυρωθεί από 113 από τα 188 κράτη-μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 85% των δικαιωμάτων ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από το ΔΝΤ, μόνο 105 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 66,1% των δικαιωμάτων ψήφου την έχουν εγκρίνει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η οποίες έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) με το 16,7% των ψήφων, είναι η μόνη χώρα της G8 που δεν την έχει υποβάλει σε κοινοβουλευτική επικύρωση.
“Καλώ επειγόντως τα κράτη-μέλη που δεν το έχουν πράξει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα γρήγορα”, αναφέρει η Λαγκάρντ, σε ανακοίνωση του Ταμείου, χαιρετίζοντας ωστόσο τη “σημαντική πρόοδο” που έχει επιτευχθεί.
Η μεταρρύθμιση που προβλέπει τον διπλασιασμό των μόνιμων πόρων (ποσοστώσεις) του Ταμείου, σε περίπου 767 δισεκατομμύρια δολάρια, που επίσης υιοθετήθηκε το 2010, εξασφάλισε επαρκή απαρτία και δικαιώματα ψήφου.
Δεν μπορεί, ωστόσο, να τεθεί σε ισχύ παρά μόνο εάν η πτυχή σχετικά με την διακυβέρνηση επικυρωθεί με τον δέοντα τρόπο.
Αρχικά, τα δύο στοιχεία της μεταρρύθμισης θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε ισχύ κατά το χρόνο της γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία θα αρχίσει τις εργασίες της στις 9 Οκτωβρίου στο Τόκιο.