Μία ομοβροντία δηλώσεων για τα ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία, με κύριους πρωταγωνιστές την Κεντρική Τράπεζα της χώρας αφ’ ενός, που θεωρεί «ναρκωτικό» τη δράση της ΕΚΤ, έναν συντηρητικό βουλευτή που υπερθεματίζει κατηγορώντας ως «κιβδηλοποιό» τον πρόεδρό της αφ’ ετέρου και στο μέσον των δύο να προσπαθεί να ισορροπήσει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
Το εβδομαδιαίο περιοδικό Ντερ Σπίγκελ αφιέρωσε αυτήν την εβδομάδα το εξώφυλλό του στον επικεφαλής της Bundesbank, τον Γενς Βάιντμαν, ο οποίος παρουσιάζεται με σφιγμένες τις γροθιές. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΕΚΤ, παρά το ότι είναι –όπως κι άλλοι ευρωπαίοι συνάδελφοί του– ένα από τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου.
Κύριο θέμα των φιλιππικών του Βάιντμαν είναι οι πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει ο Ιταλός διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την αγορά χρέους κρατών-μελών της Ευρωζώνης, της οποίες οι βασικές γραμμές απομένει να αποτυπωθούν.
Για τον Βάιντμαν, αυτό σημαίνει χρηματοδότηση των κρατών μελών μέσω «τυπώματος χρήματος», ένα είδος πολιτικής που «μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, όπως τα ναρκωτικά».
Η θέση αυτή έχει διχάσει τη Γερμανία. Η ευρείας κυκλοφορίας λαϊκή εφημερίδα Μπιλντ ανάγει τον επικεφαλής της Bundesbank ως τον θεματοφύλακα «που σηκώνει ανάχωμα μπροστά από τον Γερμανό φορολογούμενο», ο οποίος δυνητικά κινδυνεύει από τις κινήσεις του Ντράγκι, ενώ η εβδομαδιαία εφημερίδα Ντι Τσάιτ υπογραμμίζει τον ακίνδυνο χαρακτήρα της ιερεμιάδας του Βάιντμαν: «Η Βundesbank μπορεί να βρυχάται, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ο Βάιντμαν δεν πρόκειται να παραιτηθεί».
Η οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ διερωτάται εάν ο επικεφαλής της Bundesbank απηχεί «τη φωνή της λογικής», ή εάν είναι «καιροσκόπος» που «δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση να προτείνει».
Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ –επίσης Γερμανός– Γιούργκεν Σταρκ στιγμάτισε «τα μέτρα πανικού» του ιδρύματος της Φρανκφούρτης, ενώ ακόμη ένα βήμα πιο πέρα έκανε ένα ανώτερο στέλεχος του βαυαρικού συντηρητικού κόμματος CSU–το οποίο πολιτικά αρχίζει να κάμπτεται–που αποκάλεσε τον Ντράγκι παραχαράκτη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υπήρξε πιο μετρημένη, δηλώνοντας την περασμένη Κυριακή πως βρίσκει «καλό» το ότι «ο Βάιντμαν υπενθυμίζει ασταμάτητα ποια είναι η πολιτική της Γερμανίας».
Ωστόσο η Γερμανία στην ουσία αντιπροσωπεύεται στους κόλπους της ΕΚΤ και από τον Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ο οποίος κλίνει σε μία θέση πλησιέστερη σε εκείνη του Ντράγκι. Ο Άσμουσεν έσπευσε να δηλώσει πως «η ΕΚΤ δρα στα πλαίσια της αποστολής της» και πως ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται «κανέναν κίνδυνο για τους Γερμανούς φορολογούμενους».
«Το παιχνίδι που παίζουν οι Άσμουσεν και Βάιντμαν λειτουργεί άψογα, από τη μία πλευρά ο πραγματιστής, από την άλλη εκείνος που καθησυχάζει τον γερμανικό λαό. Εν τέλει παίζουν το παιχνίδι της Μέρκελ, που και η ίδια είναι πραγματίστρια», σημείωσε ο Άνσγκαρ Μπέλκε, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσης.
«Αυτοί οι δύο είναι σαν μία πρόγευση του μεγάλου συνασπισμού» (κεντροαριστεράς και δεξιάς: σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις εικάζεται ότι μάλλον θα προκύψει από τις εκλογές στη Γερμανία, το ερχόμενο φθινόπωρο), είπε ο ίδιος.
Η σχέση των δύο πάντως έχει προϊστορία. Το 2009, όταν η Μέρκελ ήδη ηγείτο της συμμαχικής κυβέρνησης, η απάντηση της Γερμανίας στην οικονομική κρίση είχε σχεδιαστεί κατά μέγα μέρος της από ένα ‘σκιώδες’ δίδυμο: τον τότε γενικό γραμματέα επί των Οικονομικών Σοσιαλδημοκράτη Γιεργκ Άσμουσεν και τον τότε σύμβουλο της καγκελαρίου Γενς Βάιντμαν.