Η Πορτογαλία, της οποίας η προσπάθεια να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα μοιάζει να υπονομεύεται από τη σημαντική πτώση των εσόδων του κράτους από τη φορολογία, ενδέχεται να ζητήσει–κατά τα πρότυπα της Ελλάδας–μία χαλάρωση της εφαρμογής του σχεδίου λιτότητας που της έχει επιβληθεί από τους δανειστές της, τονίζουν αναλυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τη γενική διεύθυνση προϋπολογισμού, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν 3,5% σε ετήσια βάση, την ώρα που η κυβέρνηση προέβλεπε ετήσια αύξησή τους κατά 2,6%. Την ίδια στιγμή η οικονομική ύφεση στη χώρα εκτιμάται ότι θα φθάσει το 3%, ενώ η ανεργία για το δεύτερο τρίμηνο έχει φθάσει στο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό του 15%.
Με βάση αυτό, η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, συμφωνούν πολλοί οικονομικοί αναλυτές, προσθέτοντας πως θα χρειασθεί επιπλέον να εξοικονομήσει από δύο ως τρία δισ. ευρώ ώστε να καλύψει αυτή τη διαφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ «έχασε τη μάχη», εκτιμά η οικονομική εφημερίδα Ντιάριου Εκουνόμικου, τονίζοντας πως δεν μπόρεσε «να προβλέψει την επίπτωση που θα είχε η ύφεση στα δημόσια έσοδα».
«Τα στοιχεία αυτά προετοιμάζουν τους κρατικούς και διεθνείς ειδήμονες για μία μεγαλύτερη χαλάρωση του σχεδίου δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης» της Πορτογαλίας, τονίζει από τον πλευρά του ο οικονομολόγος Πάουλου Μοουράου του Πανεπιστημίου του Μίνιου.
Σε αντάλλαγμα για την χορήγηση δανείου 78 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2011 με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Πορτογαλία έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει ένα σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και να αναθερμάνει την οικονομία της.
Όμως τα κυριότερα μέτρα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, έως το 2014, κρίθηκαν αντισυνταγματικά και η κυβέρνηση, που έχει αρχίσει να καταρτίζει από την αρχή τον προϋπολογισμό του 2013, καλείται πλέον να εξεύρει ισοδύναμα μέτρα για να ισοσκελίσει την απώλεια αυτής της πηγής εσόδων.
Η τρόικα των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) της Πορτογαλίας, που την επόμενη Τρίτη ξεκινά τη νέα τρίμηνη αξιολόγηση για την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης, έχει δηλώσει πως προτιμά μέτρα που θα εστιάζονται στη μείωση των κρατικών εξόδων και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με «πηγή του υπουργείου Οικονομικών», που μίλησε χθες στο πρακτορείο Lusa, η διαφορά τούτη δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί πλήρως έως τα τέλη του έτους και η κυβέρνηση θα χρειασθεί να εφαρμόσει συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας, ή να εξασφαλίσει από τους διεθνείς δανειστές της μία χαλάρωση των φετινών της στόχων για τον προϋπολογισμό.