Αμετάβλητο διατήρησε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Β3 ο οίκος Moody’s, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μία αναβάθμιση, με το outlook πάντως να είναι θετικό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, το θετικό outlook αντανακλά κατά κύριο λόγο τις προοπτικές υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, χάρη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών που τώρα καρποφορούν, αν και σημειώνεται ότι για να πραγματωθούν αυτές οι προοπτικές είναι απαραίτητη η απόλυτη προσήλωση της χώρας στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Ο Moody’s προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2% για το 2018 και 2,2% για το 2019.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Moody’s, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υποστηρίζεται από οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές που βελτιώνονται μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και από την συνεχόμενη στήριξη των δανειστών της ευρωζώνης, όπως αποδεικνύεται από ένα σημαντικό πακέτο ελάφρυνσης χρέους που δόθηκε τον Ιούνιο του 2018. Οι δανειστές έχουν δεσμευτεί να παραχωρήσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους εάν χρειαστεί μεσοπρόθεσμα.

Στην ανάλυση αναφέρεται ακόμα πως η πιστοληπτική ικανότητα μπορεί να αναβαθμιστεί εάν οι ελληνικές αρχές συνεχίσουν να ακολουθούν συνετές δημοσιονομικές πρακτικές και διατηρήσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών. Σαφής ένδειξη μιας επιτυχούς επιστροφής σε χρηματοδότηση από τις αγορές θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει αφορμή για πράξη θετικής αξιολόγησης, όπως επίσης (θα μπορούσαν) και οι βελτιώσεις σε μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

Η υποβάθμιση είναι προς το παρόν απίθανη, δοθείσης της θετικής πρόβλεψης αξιολόγησης. Όμως, μια πτωτική πίεση στην αξιολόγηση θα μπορούσε να δημιουργηθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να αποκλίνει από τις υποχρεώσεις της και να αναστρέψει μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί, ή εάν επανέρχονταν οι προστριβές με τους δανειστές για άλλους λόγους. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.