Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της ευρωζώνης αποτελεί πλέον το αντικείμενο μιας σφοδρής πολιτικής διένεξης στην Ολλανδία ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, με τον υπουργό Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ να απορρίπτει σήμερα τις προτάσεις της αντιπολίτευσης να καταψηφίσει τη συνθήκη.
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Εμίλ Ρούμερ, που πολλές τελευταίες σφυγμομετρήσεις τον παρουσιάζουν ως τον επόμενο πρωθυπουργό, τόνισε πως η Ολλανδία θα πρέπει να αρνηθεί να καταβάλλει πρόστιμο στην ΕΕ εάν ο προϋπολογισμός της υπερβεί το 3% του ΑΕΠ, παραβιάζοντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, και η χώρα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το κόμμα του διεμήνυσε επίσης πως θα οργανώσει δημοψήφισμα για το σύμφωνο, που αποτελεί μία ύστατη προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει μία ρύθμιση της κρίσης χρέους στο εσωτερικό της.
Ο ντε Γέγκερ –του οποίου το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ηγείτο της κυβερνητικής συμμαχίας με τους Φιλελεύθερους έως την κατάρρευσή της τον Απρίλιο– επανέλαβε σήμερα την προσήλωση της Ολλανδίας στον λεγόμενο χρυσό κανόνα, που προβλέπει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό να μην υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ.
Ο ίδιος τόνισε πως αρκετοί επενδυτές κατέκλυσαν με τηλεφωνήματα το υπουργείο ζητώντας διευκρινήσεις για τα σχόλια του Ρούμερ και πως ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι του πασχίζουν να τους διαβεβαιώσουν πως η Ολλανδία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές επιταγές, όποιο κόμμα κι εάν επικρατήσει στις εκλογές.
«Εμείς θέλουμε για λογαριασμό μας αυτούς τους κανόνες. Θα πρέπει κανείς να προσηλώνεται στις διεθνείς συμφωνίες. Συνεπώς χρειαζόμαστε αυστηρότερους κανόνες για την αποτροπή της κρίσης χρέους, όπως διαπιστώσαμε τα περασμένα χρόνια. Όποια διαφορετική προσέγγιση είναι αντιπαραγωγική», τόνισε ο ντε Γέγκερ.
Το ολλανδικό χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ το 2012. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να το μειώσει στο 2,9%, κάτω από το όριο της ΕΕ, ως το 2013.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε με την ευκαιρία πως στόχος της Ολλανδίας, όπως και της ευρωζώνης στο σύνολό της, είναι να διατηρήσει τη συνοχή του ομίλου του ενιαίου νομίσματος.
«Ουδέποτε εξετάσαμε μία έξοδο, ή μία διάλυση της ευρωζώνης. Η ευρωζώνη είναι πολύ σημαντική για την Ολλανδία. Έχουμε ωφεληθεί τα μέγιστα από την Ευρώπη και την ενιαία αγορά», τόνισε ο ντε Γέγκερ.