Για την πρώτη μεταμνημονιακή κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζονται οι δανειστές. Επιστρέφουν στην ελληνική πρωτεύουσα τη Δευτέρα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και η επίσκεψή τους θα αποτελέσει το πρώτο τεστ των σχέσεων που θα έχουν με την κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή.
Στις διαπραγματεύσεις αυτές η ελληνική πλευρά σκοπεύει να ανοίξει όλη την ατζέντα των θεμάτων και κυρίως τα σχέδια για τις φοροελαφρύνσεις και παροχές, το στίγμα των οποίων θα έχει δώσει δυο ημέρες νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση, το πιο καυτό για την κυβέρνηση θέμα είναι οι συντάξεις και τα περιθώρια που θα έχει να αναστείλει την περικοπή τους από 1η Ιανουαρίου 2019. Το ζήτημα των συντάξεων δεν αναμένεται να απασχολήσει το σημερινό άτυπο Eurogroup της αυστριακής προεδρίας στη Βιέννη αν και στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αποκλείεται να λάβει μια πρόγευση των διαθέσεων των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Οι αποφάσεις για τις συντάξεις δεν αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια τις πρώτης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου θα ενσωματώνεται πιθανότατα η περικοπή των συντάξεων με την οριστική απόφαση να αφήνεται για αργότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμό, όταν και η εικόνα εκτέλεσής του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι πληρέστερη.
Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Στην πρώτη αυτή επίσκεψη οι δανειστές θα θελήσουν να ενημερωθούν για όλα τα θέματα που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή, «ενισχυμένη εποπτεία», στην οποία υπάγεται πλέον η Ελλάδα.
Με τη συζήτηση για τα φλέγοντα ζητήματα όπως η τύχη των περικοπών στις συντάξεις και η διανομή του υπερπλεονάσματος θα ξεκινήσει στο Eurogroup του Οκτωβρίου και ενδεχομένως να ολοκληρωθεί ε στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, στο επίκεντρο της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγηση θα βρεθούν ο προϋπολογισμός του 2019, τα εργασιακά και ειδικά το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, το πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις, το σχέδιο ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος, κ.α..
Αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν δύο εκθέσεις. Η πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη στα τέλη Φεβρουαρίου. Η τρίτη έκθεση θα βγει τέλη Μάιο, όταν η Κομισιόν θα εκδώσει και τις επί μέρους ανά κράτος συστάσεις για τα κράτη μέλη. Και η τέταρτη πάλι τον Νοέμβριο του 2019, κλείνοντας τον κύκλο.