Εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού 2013 εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.
Με την εγκύκλιο καλούνται οι δημόσιοι φορείς να υποβάλλουν έως τις 20 Αυγούστου 2012 τις προτάσεις τους για τον ακριβή προσδιορισμό τόσο του ύψους όσο και των πηγών των δημοσίων εσόδων σε αναλυτικό επίπεδο, ιδιαίτερα των ετών 2012 και 2013, ώστε να διασφαλισθεί η επίτευξη των γενικότερων στόχων του προϋπολογισμού.
Όπως ξεκαθαρίζεται στην εγκύκλιο, οι εν λόγω προτάσεις θα χρησιμοποιηθούν και για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) το οποίο πρόκειται να επικαιροποιηθεί για την περίοδο 2013-2016.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων για το έτος 2013 καθώς και η διενέργεια προβλέψεων των δημοσίων εσόδων των ετών 2014-2016, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα κατωτέρω:
Τις πλέον επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις για την περίοδο 2012- 2016 (ρυθμός ανάπτυξης, ανεργία, πληθωρισμός, κλπ), όσον αφορά τα στοιχεία των εσόδων που εξαρτώνται από την εξέλιξη των μακροοικονομικών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία.
Τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις αποδόσεις των παρεμβάσεων (μέτρων) εσόδων που ήδη έχουν νομοθετηθεί ή εφαρμοστεί και θα επηρεάσουν τα αντίστοιχα μεγέθη των εσόδων.
Όπως σημειώνεται οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις είναι αυτές που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, έχουν θεσπισθεί ή εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και περιλαμβάνονται σε όλους τους εφαρμοστικούς νόμους που έχουν ψηφισθεί από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι σήμερα στο Κοινοβούλιο (Δημοσιονομικές παρεμβάσεις Ιουνίου 2011, Οκτωβρίου 2011 και Φεβρουαρίου 2012) καθώς και όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις εσόδων θεσπισθούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2013.
«Η ακριβής εκτίμηση των προβλεπόμενων εσόδων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για το σχεδιασμό ενός αξιόπιστου και ρεαλιστικού προϋπολογισμού και συμβάλλει ουσιαστικά στην ομαλή και χωρίς σημαντικές αποκλίσεις εκτέλεσή του», σημειώνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.