Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της από το 4,5% στο 3%, λόγω των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπως ανέφερε το υπουργείο Προγραμματισμού σε έκθεσή του.

Η ανάπτυξη που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταγραφεί είναι υψηλότερη από αυτή που αναμένουν παράγοντες της αγοράς (+2,05%) καθώς και η κεντρική τράπεζα της χώρας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (+2,5%).

«Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών απομάκρυναν την πιθανότητα μιας τραπεζικής κρίσης βραχυπρόθεσμα, αλλά η έλλειψη ανάπτυξης και η μείωση του (όγκου του) εμπορίου συνεχίζουν να κυριαρχούν στις ανεπτυγμένες οικονομίες», ανέφερε το υπουργείο.

Η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου «είναι προετοιμασμένη και σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τις κυριότερες χώρες (σε διεθνές επίπεδο), ιδιαίτερα σε σύγκριση με την κρίση της περιόδου 2008-2009. Παρ’ όλ’ αυτά η οικονομία μας επηρεάζεται από την επιδείνωση των παγκόσμιων προοπτικών», σύμφωνα με την έκθεση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2012 το ΑΕΠ της Βραζιλίας μεγεθύνθηκε με ρυθμό 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και 0,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Το 2011, το ΑΕΠ της γιγαντιαίας νοτιοαμερικάνικης χώρας είχε καταγράψει άνοδο με ετήσιο ρυθμό 2,7%.