Συνεχίστηκε σήμερα για δεύτερη ημέρα από τα δεκατέσσερα συνεργεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τη φονική φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα στη Ραφήνα, το Μάτι και το Νέο Βουτζά. Χθες και μέχρι σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές σε 32 επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών (ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, κινηματογράφοι, φυτώρια, οινοποιεία, σούπερ μάρκετ, οικοδομικά υλικά), ενώ η καταγραφή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εκτίμηση του αριθμού των επιχειρήσεων που επλήγησαν. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ήδη έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα (Αριθμός Λογαριασμού: Νο 040/015702-35 με επωνυμία «ΕΒΕΑ-ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ» & με ΙΒΑΝ «GR2801100400000004001570235») για την κατάθεση χρημάτων από μέρους των επιχειρήσεων-μελών των Επιμελητηρίων, τα οποία θα διατεθούν για την αγορά του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού για τον καθαρισμό και την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κτιρίων, καθώς και για ό,τι άλλο κριθεί αναγκαίο. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ προτείνει τη σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου άμεσης δράσης, προκειμένου να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός και συντονισμός των νέων υποδομών που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, στο συντονιστικό όργανο θα πρέπει να μετέχουν πλήρως εξειδικευμένοι επιστήμονες από τους εξής φορείς:
- Την Περιφέρεια Αττικής, που θα έχει και τη συνολική ευθύνη.
- Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τον σχεδιασμό των νέων κτιρίων, με στόχο τη δημιουργία ενός ρυμοτομικού σχεδίου που δεν θα επιτρέπει την άναρχη δόμηση.
- Την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, για την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις περιοχές αυτές.
- Τον ΣΕΤΕ λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης που παρουσιάζει η περιοχή.
- Την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της χρηματοδότησης των έργων που πρέπει να εκτελεστούν.
Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι γενναία, καθώς περιλαμβάνουν αποζημιώσεις, ενισχύσεις, επιδόματα και συντάξεις, διαγραφές χρεών, διευκολύνσεις εισόδου στα Πανεπιστήμια, διορισμούς και βεβαίως την ανοικοδόμηση όλων των πληγεισών περιοχών, τονίζοντας πως για την επιστροφή στην κανονικότητα απαιτείται η άμεση και συντονισμένη προσπάθεια από μέρους όλων των φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί, εκτός από τα άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων σε αυτές τις πρώτες δύσκολες μέρες, στην αποκατάσταση των κατοικιών που αποτελούν μόνιμη κατοικία, προκειμένου να διασφαλιστεί η στέγαση, καθώς και στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία τους και την επιστροφή στην κανονική ροή της καθημερινότητας.