Στην τελική ευθεία πριν την έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο βρέθηκαν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Κατά την ολιγοήμερη επίσκεψή τους, είχαν επαφές με στελέχη της ελληνικής κεντρικής διοίκησης, της Τραπέζας της Ελλάδος και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο αυτών των συναντήσεων, βρέθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στις δεσμεύσεις που εκκρεμούν από την τέταρτη αξιολόγηση και θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τους θεσμούς και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του νέου μεταμνημονιακού καθεστώτος ενισχυμένης επιτήρησης.
Η Αθήνα περιμένει σήμερα την απόφαση της ΕΚΤ για το waiver και το QE, ενώ αύριο το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την Ελλάδα και ειδικότερα τη θέση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το QE και το waiver που δίνει τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να καταθέτουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και να αντλούν ρευστότητα από τις πράξεις νομισματικής χρηματοδότησης της Ευρωτράπεζας. Η άρση του waiver έχει ήδη προεξοφληθεί καθώς ο κανονισμός της ΕΚΤ δεν επιτρέπει τη διατήρησή του για χώρες εκτός προγράμματος ή για χώρες τα ομόλογα των οποίων δεν έχουν υψηλή βαθμολογία από τους επενδυτικούς οίκους( τουλάχιστον αξιολόγηση «ΒΒΒ-»).
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε χθες το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Κατά τη συνομιλία τους, σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή από την τραγωδία που έπληξε τον ελληνικό λαό και παρακάλεσε τον διοικητή της ΤτΕ να τον ενημερώσει σχετικά -καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ- κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σήμερα το απόγευμα.
Αύριο Παρασκευή τα βλέμματα όλων στρέφονται στην Ουάσινγκτον. Εκεί συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με στόχο την έγκριση της έκθεσης που έχει συνταχθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του ΔΝΤ. Η έκθεση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, επειδή θα περιέχει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Με βάση τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, το χρέος θα χαρακτηρίζεται βιώσιμο για την περίοδο μέχρι και το 2032, ωστόσο σε μακροπρόθεσμη βάση θα εγείρονται σοβαρές ενστάσεις.