Ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Εντ Μίλιμπαντ, πρόκειται εντός της ημέρας να ζητήσει από τις πέντε μεγάλες τράπεζες της χώρας «να πουλήσουν εκατοντάδες υποκαταστήματά τους, προκειμένου ως το 2015 να δημιουργηθούν τουλάχιστον δύο ανταγωνιστικές τράπεζες», στη σκιά του σκανδάλου με τη χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων δανεισμού και της αιτίασης ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν πρόσβαση σε πιστώσεις.

«Πρέπει να τελειώνουμε με την κυριαρχία των πέντε μεγάλων τραπεζών. Ας τις κάνουμε αυτές τις πέντε τράπεζες τουλάχιστον επτά, ώστε ο καταναλωτής τραπεζικού προϊόντος να μπορεί να κάνει καλύτερη επιλογή, ο πλέον πρόσφορος τρόπος είναι αυτές οι πέντε τράπεζες να πουλήσουν εκατοντάδες υποκαταστήματα του δικτύου τους, ώστε να αναδειχθεί ο ανταγωνισμός», αναμένεται να επισημάνει ο Εντ Μίλιμπαντ, όταν λάβει το λόγο στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εκτιμάται συγχρόνως στο στενό περιβάλλον του ότι ο ίδιος θα στηρίξει μια κοινοβουλευτική έρευνα, μέσα στο 2013, με θέμα τις συνθήκες ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα.

Ήδη, φημολογείται στο Σίτι ότι, οι Lloyd’s προτίθενται στο κοντινό μέλλον να πουλήσουν στον όμιλο Cooperative περισσότερα από 600 υποκαταστήματά τους -αυτά εξυπηρετούν το 7% των τραπεζικών λογαριασμών, σήμερα, στη βρετανική αγορά.

Σε μια πρώτη κυβερνητική αντίδραση, διαρρέει ότι «προγραμματίζεται η εκταμίευση ως 100 δισ. αγγλικών λιρών, δίκην πιστώσεων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» την ώρα που η οικονομία της Βρετανίας δίνει αγώνα για να ξεφύγει οριστικά από την ύφεση, που την κατατρύχει εσχάτως.