Η αυστριακή Βουλή, υπερψήφισε σήμερα το απόγευμα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με τις ψήφους των δύο κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος αλλά και του Κόμματος των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, ενώ με τις ψήφους των δύο κυβερνητικών κομμάτων υπερψηφίστηκε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας όσο και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο καταψηφίστηκαν από τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, το Κόμμα των Ελευθέρων και το Συνασπισμό Μέλλον της Αυστρίας.
Της ψηφοφορίας προηγήθηκε έντονη συζήτηση και πολλές αντεγκλήσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μηχανισμού, τα δύο κυβερνητικά κόμματα και Πράσινους, από τη μία πλευρά, και τους επικριτές του, τα δύο ακροδεξιά κόμματα από την άλλη, τα οποία είχαν καταθέσει και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία καταψηφίστηκε.
Στην ομιλία του πριν τη ψηφοφορία, παρουσιάζοντας και τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε πως οι εκστρατείες των Ελευθέρων και του «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας», κατά του ΕΜΣ, διακατέχονται από λαϊκισμό και φέρνουν μόνο μειονεκτήματα για την Αυστρία.
Και αυτό διότι, όπως σημείωσε ο καγκελάριος, οι θέσεις εργασίας, οι εξαγωγές, η οικονομία και η αγοραστική δύναμη εξαρτώνται άμεσα από μια κοινή πλέον αντιμετώπιση της κρίσης του Ευρώ.
Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, επισήμανε πως μια αποτυχία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα κόστιζε μία στις δέκα θέσεις εργασίας στην Αυστρία, όπως επίσης και την πτώχευση μιας σειράς από αυστριακές επιχειρήσεις.
Στην παρέμβασή του ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, κάνοντας λόγο για συνταγματικό πραξικόπημα, κατήγγειλε με δριμύτητα πως ο ΕΜΣ συνιστά πρακτικά μια εκχώρηση αυστριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε έναν δικτατορικό θεσμό με το όνομα «συμβούλιο κυβερνητών», που αποτελεί ένα όργανο μιας οικονομικής δικτατορίας.
Για τον αρχηγό του Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, Γιόζεφ Μπούχερ, τα κόμματα που υπερψηφίζουν τον ΕΜΣ σύντομα θα εκπλαγούν, όταν θα αρχίσουν να χρεοκοπούν πραγματικά οι πρώτες τράπεζες και χώρες και τότε δεν θα έχει μείνει ούτε ένα ευρώ από αυτό το «έργο του διαβόλου» που σήμερα υπερψηφίζουν.
Βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων και των Πρασίνων άσκησαν έντονη κριτική στη δημαγωγία και στην κινδυνολογία που, όπως ανέφεραν, χρησιμοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, κατά κόρο, από τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το «πράσινο φως» για την σημερινή υπερψήφιση του Μηχανισμού, από τα τρία κόμματα, κατά σημερινή σχετική ψηφοφορία στην αυστριακή Βουλή, δόθηκε προχθές Δευτέρα, καθώς το Κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, συμφώνησε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων της αυστριακής κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος.
Η συμφωνία είχε επέλθει στη συνάντηση, ανάμεσα στους αρχηγούς των τριών κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού, τον καγκελάριο της κυβέρνησης Βέρνερ Φάιμαν, του Λαϊκού Κόμματος, τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ και των Πρασίνων, Εύα Γκλαβίσνικ.
Για την επικύρωση του ΕΜΣ, απαιτείται στην Αυστρία συνταγματική πλειοψηφία δύο τρίτων και, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση συνασπισμού χρειαζόταν τις ψήφους και ενός από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, εξασφαλίζοντας τελικά, έπειτα από αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων, την υπερψήφιση από μέρους των Πρασίνων.
Τα άλλα δύο κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, τα ακροδεξιά, Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, είχαν διακηρύξει από καιρού την κατηγορηματική απόρριψη του Μηχανισμού και την καταψήφισή του από μέρους των, στη Βουλή, απαιτώντας συγχρόνως, επιτακτικά, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και την άμεση αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Το μεγαλύτερο από τα δύο ακροδεξιά κόμματα, το Κόμμα των Ελευθέρων, διεξήγαγε, μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες έντονη εκστρατεία κατά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού –και κατά αναμενόμενο τρόπο και κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα– διοργανώνοντας την περασμένη εβδομάδα ένα συλλαλητήριο, το οποίο κατέληξε σε «φιάσκο», αφού, αντί των προσδοκώμενων τουλάχιστον 5.000, δεν προσήλθαν ούτε καν 300 οπαδοί του.