Λαϊκή οργή έχει προκαλέσει στην αυστραλιανή κοινή γνώμη η αδυναμία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να βρουν λύση στο θέμα της αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο με αποτέλεσμα να χάνονται αθώες ζωές.
Οι εργασίες της Βουλής διεκόπησαν τα χαράματα της Παρασκευής, χωρίς να υπάρξει συμφωνία και με τη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καταγγέλλουν η μία την άλλη για αδιαλλαξία και έλλειψη διάθεσης για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
Η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι ‘Αμποτ, ότι «δεν μετακινήθηκε ούτε ένα χιλιοστό από τις γνωστές θέσεις του» και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ότι η διαδικασία εξεύρεσης λύσης προσέκρουσε «στην επιμονή και τον εγωισμό της πρωθυπουργού».
Η συζήτηση του θέματος των προσφύγων -καθώς ολοκληρωνόταν η διάσωση 130 ναυαγών, επιβατών πλοιαρίου που ανετράπη και βυθίστηκε βόρεια των Νησιών Χριστουγέννων και η ακτοφυλακή έσπευδε να αναχαιτίσει άλλο πλοιάριο με πρόσφυγες που εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή- επικεντρώθηκε στον «ανθρωπισμό» των σχεδίων διακοπής του ρεύματος των προσφύγων, που προτείνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση επέμεινε στη «Λύση Μαλαισίας», που προβλέπει τη μεταφορά στη Μαλαισία των προσφύγων που μπαίνουν στα χωρικά ύδατα της Αυστραλίας. Η κυβέρνηση επιμένει, ότι η επιστροφή των προσφύγων στη Μαλαισία είναι το ισχυρότερο αποτρεπτικό, διότι προειδοποιεί τους πρόσφυγες ότι δεν πρόκειται να πατήσουν πόδι σε αυστραλιανό έδαφος.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στην επαναφορά της «Λύσης Ειρηνικού» -μεταφορά των προσφύγων στο κέντρο κράτησης προσφύγων στο Νησί- που υλοποίησαν με επιτυχία οι πρώην Φιλελεύθερες κυβερνήσεις του Τζον Χάουαρντ, επαναφορά της Βίζας Προσωρινής Προστασίας Προσφύγων και επιστροφή πλοίων με πρόσφυγες στα λιμάνια από τα οποία αποπλέουν. Η τρίτη πολιτική δύναμη, οι Πράσινοι, επιμένουν στη δεδηλωμένη θέση τους, κατά της εγκατάστασης προσφύγων εκτός Αυστραλίας. Οι δε ανεξάρτητοι παλινδρόμησαν, τασσόμενοι πότε με την κυβέρνηση και πότε με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Πρώτη φορά στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Αυστραλίας μέλη του εθνικού κοινοβουλίου έκλαψαν μπροστά στις κάμερες και άλλοι συγκράτησαν με κόπο τα δάκρυά τους, καθώς κατέθεταν τις προτάσεις τους.