«Θα πρέπει να αλλάξουμε εκ βάθρων συνήθειες, αντιλήψεις, νοοτροπίες. Είναι αλήθεια ότι για να προχωρήσουμε μπροστά, θα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα νέο, υγιές μοντέλο ανάπτυξης. Στο οποίο πρωταγωνιστής δεν θα είναι πια το κράτος, αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία. Θα είναι η δημιουργικότητα, το ταλέντο και οι ικανότητες των Ελλήνων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς: ανθρώπων με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος στην τελετή αποφοίτησης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης.
«Ο στόχος αυτός απαιτεί ριζικές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζονται βαθιές τομές στη λειτουργία του κράτους, στην οικονομία, στις αγορές. Χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την ανάληψη ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα δημιουργεί ευκαιρίες για νέες επενδύσεις, άρα και για νέες, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Όλες αυτές τις αλλαγές, τις διεκδικούμε με συγκεκριμένες προτάσεις. Με συνέπεια και επιμονή όλα αυτά τα χρόνια», τονίζει ο κ. Μίχαλος.
«Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν – για την ακρίβεια, δεν μπορούν καν να εφαρμοστούν – εάν δεν συνοδεύονται και από μια ευρύτερη αλλαγή κουλτούρας.
Το λάθος που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν μόνο ότι καταναλώναμε με δανεικά την παραγωγή άλλων χωρών. Ήταν κυρίως ότι υιοθετήσαμε ως κοινωνία μια φιλοσοφία, που ενοχοποιεί την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αρκεί να αναφέρω ότι η για δεκαετίες, η έννοια της επιχειρηματικότητας ήταν σχεδόν απαγορευμένη στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Η σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας, η σύνδεση της γνώσης με την επιχειρηματική καινοτομία, δεν βρήκαν ποτέ θέση στις προτεραιότητες του πολιτικού μας συστήματος.
Το αποτέλεσμα ήταν να αναδειχθεί μια ολόκληρη γενιά, που έμαθε να περιορίζει τις φιλοδοξίες της σε μια θέση στο δημόσιο, σε ένα κλειστό και προστατευμένο επάγγελμα, ή σε δραστηριότητες χαμηλών προσδοκιών.
Αυτή την νοοτροπία πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, μαζί με την κρίση.
Και η αρχή πρέπει να γίνει με την απελευθέρωση της εκπαίδευσης από τις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα αφουγκράζεται τις τάσεις της εποχής, θα απαντά σε σύγχρονες προκλήσεις. Θα παρέχει στους νέους ανταγωνιστικές γνώσεις και ουσιαστικά εφόδια για το μέλλον.
Ως Επιμελητηριακή Κοινότητα πιστεύουμε στη δημόσια παιδεία και ζητούμε την αύξηση των δαπανών στον τομέα αυτό. Ταυτόχρονα, όμως, υποστηρίζουμε σθεναρά και με συνέπεια, ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να πάψει να βρίσκεται σε κρατικό μονοπώλιο. Έχουμε επανειλημμένα στηρίξει το αίτημα για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, γιατί θεωρούμε ότι – με τις κατάλληλες προδιαγραφές – η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, μπορεί να γίνει ουσιαστικός μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη στην Ελλάδα.
Το παράδειγμα ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών με κύρος και εξωστρέφεια, όπως το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, μας παρέχει ένα ισχυρό επιχείρημα, για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη θέση.
Παράλληλα, όμως, οφείλουμε να αναδείξουμε, ως κοινωνία, νέα πρότυπα και νέες αξίες. Να αναγνωρίσουμε και να επιβραβεύσουμε την αριστεία. Να προβάλουμε περισσότερες ιστορίες τόλμης και επιμονής. Να αναδείξουμε το όραμα και τις προσπάθειες ανθρώπων, που επιχειρούν να ανοίξουν νέους δρόμους, αντί να περιορίζονται στα εύκολα, στα εσκαμμένα. Όποιο κι αν είναι το αντικείμενο των σπουδών τους. Χώρος για δημιουργικότητα, εξέλιξη και πρόοδο υπάρχει παντού. Κι αν όχι, θα πρέπει εμείς να τον ανοίξουμε.
Αυτό είναι το πρότυπο που θέλουμε να καθοδηγήσει την πορεία της χώρας μας στα επόμενα χρόνια. Και η νέα γενιά δεν μπορεί παρά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα μπορέσουν να δώσουν νέα πνοή και νέα κατεύθυνση στην ελληνική οικονομία. Ως επιστήμονες, ως καταρτισμένοι επαγγελματίες, ως επιχειρηματίες και στελέχη.
Η δυσοίωνη πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, μπορεί να αλλάξει μια ώρα αρχύτερα, αν πιστέψουμε κι αν επενδύσουμε ο ένας στον άλλον.
Αν κι εμείς, ως επιχειρήσεις, αξιοποιήσουμε καλύτερα τις ιδέες, τις γνώσεις και το δυναμισμό των νέων ανθρώπων», υπογραμμίζει ο Κ. Μίχαλος.