Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι παρέθεσε κοινή συνέντευξή του με το άλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ νωρίτερα στη Ρώμη.

Ο ίδιος επέκρινε την άνοδο του κόστους δανεισμού της χώρας του, αναγνωρίζοντας ότι «έχουμε μεγάλο δημόσιο χρέος», αλλά προσθέτοντας πως «όλοι βλέπουν την πρόοδο που έχουμε επιτύχει».

«Σύντομα, θα έχουμε μηδενίσει την σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ, αλλά κάθε φορά, επηρεαζόμαστε από τις θύελλες των χρηματαγορών και τα σπρεντ ανεβαίνουν. Όλα όμως βαίνουν προς ομαλή κατεύθυνση: το έλλειμμα μειώνεται, αυτό είναι σημαντικό. Και ο πρόεδρος Ολάντ θεωρεί ότι πρέπει να βελτιωθεί [συστημικά] η Ευρωζώνη, ώστε να μην επηρεάζονται πλέον αρνητικά ενάρετες συμπεριφορές από τα σπρεντ».

Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του σημείωσε ότι «η κρίση ανέβασε και διαφοροποίησε τα σπρεντ. Κάποιες διαφορές οφείλονται στο δημόσιο χρέος, κάποιες άλλες όχι. Υπάρχει λοιπόν ένα πρόβλημα στην Ευρωζώνη και πρέπει να λυθεί. Οι προσπάθειες των ενάρετων χωρών πρέπει να επιβραβευθούν.

«Προσθέτω ότι οι χώρες-μέλη του ευρώ πρέπει να το προστατέψουν ώστε να είναι ισχυρό, και να αντέχει (. . .) στα σοκ των αγορών», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Αν όμως δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι μηχανισμοί και τα κονδύλια που χρειάζονται, θα διατρέχουμε μόνιμα κίνδυνο. Είχαμε αλλεπάλληλες επίσημες ανακοινώσεις. Προσωπικά, δεν μου αρκούν, πλέον, μεσοβέζικες λύσεις», πρόσθεσε.