Καμία από τις τέσσερις τράπεζες και τα ταμιευτήρια που ελέγχονται σήμερα από το ισπανικό δημόσιο δεν θα τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης, ανακοίνωσε σήμερα το Δημόσιο Ταμείο Στήριξης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα (Frob), απαντώντας σε δηλώσεις που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη για το θέμα αυτό.

«Το Frob ανακοινώνει ότι δεν προβλέπεται η αναδιάρθρωση ή η ρευστοποίηση κάποιου από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχει υπό τον έλεγχό του», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ως απάντηση στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια στη δημόσια τηλεόραση TVE.

«Όταν το κόστος αναδιάρθρωσης μιας τράπεζας είναι υψηλότερο από το κόστος ρευστοποίησής της (. . .), τότε είναι λογικό να προτιμηθεί μια συντεταγμένη εκκαθάριση, εξ ονόματος των φορολογουμένων, αυτών που πληρώνουν για τη διάσωσή της. Ελπίζω να μην γίνει κάτι τέτοιο αλλά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν θα γίνει, πρέπει να δούμε» τα σχέδια αναδιάρθρωσης, σημείωσε ο Αλμούνια στη συνέντευξή του στο κανάλι.

Το Frob συστάθηκε το 2009 για να βοηθήσει τις τράπεζες που αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω της έκθεσής τους στον κατασκευαστικό τομέα. Σήμερα ελέγχει τις τράπεζες NovaGalicia, CatalunyaCaixa, Banco de Valencia και Bankia.

Μιλώντας σε άλλα μέσα ενημέρωσης ο Αλμούνια διευκρίνισε ότι αναφερόταν σε κάποια από τις τρεις πρώτες τράπεζες –που είναι σχετικά μικρές– και όχι στην Bankia η οποία αντιπροσωπεύει το 10% του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, γεγονός που σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη πτώχευσή της θα «μόλυνε» όλον τον τομέα.

Η εθνικοποίηση της Bankia τον Μάιο είχε ως αποτέλεσμα να επισπευσθεί η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης της Ισπανίας, που μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Μαδρίτη θα πρέπει να πάρει μαθήματα από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το αντίστοιχο πρόβλημα με τις τράπεζές της η Ιρλανδία η οποία, παρά τα λάθη που έκανε αρχικά, παραπαίοντας επί δύο χρόνια με μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το μέγεθος του προβλήματος, φαίνεται ότι έχει πλέον πείσει τους επενδυτές και έχει σταματήσει την «έξοδο» των καταθετών, καταφέρνοντας να μειώσει και τα επιτόκια δανεισμού της.

«Η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν ένα κοινό, μεγάλο πρόβλημα: τη μεγάλη υπερέκθεση του χαρτοφυλακίου των δανείων στα ακίνητα», εξήγησε ο Γκάρι Μακάρθι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας QFT Advise η οποία ειδικεύεται στην παροχή αναλύσεων επί των χρηματοπιστωτικών αγορών. «Το βασικό στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι να αποδεχτούν τα δυσάρεστα και να σταματήσουν να παρουσιάζουν αριθμούς που κανείς δεν πιστεύει», πρόσθεσε.

«Η δουλειά που έκαναν (στην Ιρλανδία) έπεισε τελικά τις αγορές ότι έκαναν το σωστό, μείωσαν το κόστος, περιόρισαν τις δημόσιες δαπάνες και προχώρησαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ένας τραπεζίτης στο πρακτορείο Ρόιτερς.