Αισιόδοξος, αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, είναι ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αυστριακός ευρωβουλευτής, Χάνες Σβόμποντα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της -μεγάλης κυκλοφορίας- αυστριακής εφημερίδας, «Κουρίρ», με τίτλο «Δεν είναι ανέλπιδη η κατάσταση στην Ελλάδα».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σβόμποντα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, διαπίστωσε πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ολοένα και περισσότερες δυνάμεις που προτείνουν δρόμους πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα εξαρτηθεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, και ότι από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να διακόψει το πρόγραμμα λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσφατα, ο Χάνες Σβόμποντα, μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία με τον αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» Γκρέγκορ Γκίζι, είχε ταχτεί υπέρ μιας συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Ο ίδιος είχε τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Ελλάδας» και μάλιστα είχε ανακοινώσει πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό ο κ. Τσίπρας να συμμετάσχει και να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση, ο αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο είχε ζητήσει να υπάρξει μια πολιτική λύση για την ελληνική κρίση χρέους. «Εάν θέλουμε να σωθεί η Ελλάδα, τότε θα πρέπει να πούμε στον κ. Τσίπρα ότι τώρα θα υπάρξει διαπραγμάτευση», σημείωσε.

Ο Χάνες Σβόμποντα είπε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης ζητούν κοινωνικά ισορροπημένα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, όπου βέβαια ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να μικρύνει και να γίνει αποτελεσματικότερος, ενώ θεωρεί πως μετά τις εκλογές ο κ. Τσίπρας θα είναι διαλλακτικότερος.